Un home gran somrient amb ulleres i camisa blava està assegut amb les mans darrere del cap, davant d'un ordinador portàtil, ia la cantonada inferior esquerra hi ha una imatge del rètol del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social d'Espanya.
ECONOMIA

Et pots jubilar abans i cobrar tota la pensió? El que diu la Seguretat Social

Si t'estàs preguntant si et pots jubilar abans d'hora i rebre el 100% de la pensió, la resposta és complexa

La jubilació anticipada és un somni per a molts, però és possible retirar-se abans de l'edat legal i continuar rebent el 100% de la pensió?

La resposta depèn de diversos factors, incloent-hi la teva edat, anys de cotització i la modalitat de jubilació que triïs. Aquí et desglossem tot el que cal saber segons la normativa de la Seguretat Social.

Fotomuntatge amb una imatge de fons de la Seguretat Social, al capdavant una rodona vermella amb una persona amb cadira de rodes i una mà amb bitllets d'euro

Què diu la Seguretat Social sobre la jubilació anticipada?

La Seguretat Social a Espanya permet la jubilació anticipada, però generalment aquesta opció ve amb certes penalitzacions.

Per al 2024, l'edat legal de jubilació està fixada en 66 anys i 6 mesos, llevat que hagis cotitzat 38 anys o més, cas en què podries jubilar-te amb 65 anys. Si decideixes jubilar-te abans d'assolir aquesta edat, podries enfrontar-te a una reducció de la pensió que percebis.

Com es calculen les penalitzacions per jubilació anticipada?

Quan optes per la jubilació anticipada, la Seguretat Social aplica una sèrie de coeficients reductors a la teva pensió. Aquests coeficients depenen de quant t'avances a l'edat legal de jubilació i quants anys hagis cotitzat.

Per exemple, si et jubiles dos anys abans de l'edat legal, podries veure una reducció del 8% al 16% a la teva pensió, depenent dels teus anys de cotització.

Imatge de fons d'un porquet guardiola amb una mà ficant una moneda i una altra imatge de dues persones grans assegudes en un sofà mirant papers i dues emoticones, un d'un moneder i un altre d'un tick verd

És important, a més, distingir entre la jubilació anticipada voluntària i la forçosa. La voluntària s'aplica quan decideixes pel teu compte deixar de treballar abans d'hora i, per accedir a aquesta modalitat, has de tenir com a mínim 63 anys i haver cotitzat un mínim de 37 anys.

D'altra banda, la jubilació anticipada forçosa es pot aplicar en casos d'acomiadament o reestructuració d'empresa, permetent jubilar-se fins i tot amb 61 anys si es compleixen certs requisits.

Excepcions i condicions especials

Algunes professions permeten la jubilació anticipada amb el 100% de la pensió a causa de la naturalesa exigent dels seus treballs. Entre aquests es troben els militars, que poden jubilar-se abans de l'edat legal sense patir reduccions a la seva pensió, depenent del seu rang i anys de servei.

També els cossos de Seguretat, Policies, guàrdies civils i bombers, poden retirar-se abans sense penalització a causa del risc i estrès inherents a la feina de casa, i els miners i estibadors portuaris, els quals estan exposats a condicions laborals extremadament dures, també tenen dret a jubilacions anticipades completes.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: