Una parella de gent gran somriu mentre revisa documents, amb una mà sostenint diversos bitllets d'euro en primer pla.
ECONOMIA

La pensió que cobraràs si decideixes jubilar-te el 2025: alerta de la Seguretat Social

Aquests són els canvis en l'edat de jubilació i requisits per al 2025

El sistema de pensions a Espanya es troba en constant evolució, i el 2025 no serà l'excepció. Si estàs pensant a jubilar-te el pròxim any, és crucial que coneguis les noves condicions i requisits establerts per la Seguretat Social per assegurar que rebis la pensió completa a què tens dret.

A partir de l'1 de gener del 2025, l'edat de jubilació per a aquells treballadors que hagin cotitzat 38 anys i tres mesos serà de 65 anys. Tot i això, si no arribes a aquest període de cotització, l'edat legal de jubilació s'elevarà a 66 anys i 8 mesos per poder accedir al 100% de la pensió.

Imatge de fons d´una factura amb una bombeta i uns bitllets al damunt, una altra imatge d´una persona obrint amb les mans un moneder buit, i una darrera imatge d´una dona gran amb gest de sorpresa

Canvis a l'edat de jubilació el 2025

Aquests canvis formen part d'un increment gradual que continuarà fins al 2027, quan es requeriran 37 anys de cotització per jubilar-se amb 65 anys amb el 100% de la pensió.

A més de complir els anys de cotització, és essencial haver cotitzat almenys 15 anys en total, dels quals dos s'han d'haver realitzat en els darrers 15 anys previs a la jubilació. Aquest requisit és conegut com la “manca qualificada”.

Opcions de jubilació anticipada

La jubilació anticipada continua sent una opció viable per a molts treballadors. El 2025 podràs jubilar-te de manera anticipada a partir dels 63 anys si has cotitzat almenys 38 anys i tres mesos.

En cas de jubilació anticipada involuntària, per motius com a acomiadament, l'edat mínima serà de 61 anys, sempre que es compleixi amb el requisit de cotització esmentat.

Muntatge d'un senyor gran assegut en un sofà ia la dreta una mà subjectant bitllets d'euro de 50 €`

És important tenir en compte que jubilar-se abans de l'edat legal pot reduir la quantia de la pensió a causa dels coeficients reductors aplicats.

Per cada trimestre que et jubilis abans de l'edat legal, s'aplicarà una reducció a l'import de la teva pensió. D'altra banda, treballar més enllà de l'edat de jubilació pot augmentar la teva pensió fins a un 4% per cada any addicional treballat, incentivant així a prolongar la vida laboral.

Planificació de la jubilació

Amb tots aquests canvis, la planificació és més important que mai. Consultar amb un expert en pensions o amb la Seguretat Social et permetrà entendre millor com afectaran aquests canvis a la teva situació personal i financera.

A més, és recomanable revisar periòdicament els teus anys cotitzats i assegurar-te que totes les contribucions estiguin correctament registrades.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: