Una dona gran en cadira de rodes somrient i conversant, amb un cercle que mostra un metge usant un estetoscopi al pit d'un pacient.
ECONOMIA

Si pateixes una d'aquestes malalties, podries començar a cobrar la pensió amb 56 anys

Aquestes són les malalties que et permeten jubilar-te amb 56 anys i començar a cobrar la teva pensió anticipada

A Espanya, l'edat de jubilació està establerta als 66 anys i sis mesos el 2024, però hi ha excepcions per a aquells que pateixen certes malalties greus.

La Seguretat Social permet a aquestes persones accedir a la jubilació anticipada amb 56 anys, sempre que es compleixin certs requisits.

Muntatge amb una persona gran amb la mà al cap i un cercle on apareix la taula d'un metge

La llista de les malalties que permeten la jubilació anticipada

Hi ha diverses malalties que et poden permetre jubilar-te amb 56 anys. Aquestes patologies, recollides al Reial decret 1851/2009, solen ser malalties greus que redueixen l'esperança de vida i afecten greument la capacitat de treballar. Aquestes són algunes de les principals malalties que et permeten acollir-te a aquesta jubilació anticipada:

  • Discapacitat intel·lectual
  • Paràlisi cerebral
  • Anomalies genètiques (Síndrome de Down, Síndrome de Prader Willi, Síndrome X fràgil, osteogènesi imperfecta, acondroplàsia, fibrosi quística, malaltia de Wilson)
  • Trastorns de l'espectre autista
  • Anomalies congènites secundàries a Talidomida
  • Seqüeles de pòlio o síndrome post-pòlio
  • Dany cerebral adquirit (traumatisme cranioencefàlic, seqüeles de tumors del sistema nerviós central, infeccions o intoxicacions)
  • Malaltia mental (esquizofrènia, trastorn bipolar)
  • Malaltia neurològica (esclerosi lateral amiotròfica, esclerosi múltiple, leucodistròfies, síndrome de Tourette, lesió medul·lar traumàtica)

Requisits per accedir a la jubilació anticipada

Per poder jubilar-se amb 56 anys a causa d'una d'aquestes malalties, cal complir una sèrie de requisits establerts per la Seguretat Social.

Dos jubilats revisen un document, amb diversos bitllets de fons

És imprescindible comptar amb un informe mèdic que acrediti la malaltia durant almenys cinc anys. Aquest informe l'ha d'emetre l'Institut de Majors i Serveis Socials (IMSERSO) o un altre organisme competent.

També cal haver treballat i cotitzat el temps mínim exigit. Generalment, es requereixen almenys 15 anys de cotització, encara que aquest període es pot reduir depenent del tipus i grau de la discapacitat. El sol·licitant, a més, ha d'estar donat d'alta a la Seguretat Social o en una situació semblant a l'alta.

Procediment per sol·licitar la jubilació anticipada

El procés per sol·licitar la jubilació anticipada per malaltia greu inclou diversos passos clau. Primer, cal reunir la documentació necessària, que inclou l'informe mèdic, els documents de cotització i qualsevol altre que pugui requerir la Seguretat Social.

Imatge de fons d'un home gran amb papers a la mà i una altra imatge d'unes mans de persona adulta amb monedes d'euros a la mà

La sol·licitud es pot fer a través de les oficines de la Seguretat Social o de manera telemàtica al seu portal web. Després d'això, la Seguretat Social l'avaluarà i, si es compleixen tots els requisits, aprovarà la jubilació anticipada.

Per a aquells que pateixen malalties greus, la possibilitat de jubilar-se anticipadament representa un alleujament financer significatiu. Els permet rebre una pensió més primerenca, cosa que pot ajudar a cobrir les despeses mèdiques i proporcionar una millor qualitat de vida.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: