Muntatge d´una cadira de rodes i objectes de viatge
ECONOMIA

La Seguretat Social adverteix: les conseqüències d'anar-te'n de vacances estant de baixa

Molta gent amb incapacitat temporal es pregunta si aquest estiu es podrà prendre uns dies de descans en un altre lloc

Quan un treballador es troba de baixa laboral, sorgeixen molts dubtes sobre allò que pot i no pot fer. Una de les preguntes més comunes és si es pot anar de vacances estant de baixa laboral.

La resposta de la Seguretat Social és clara i depèn de diversos factors. En principi permet que un treballador de baixa laboral pugui anar-se'n de vacances, sempre que això no interfereixi amb la seva recuperació. És fonamental que el viatge o les activitats que es facin no empitjorin la condició mèdica del treballador.

La llei no prohibeix explícitament que un treballador amb incapacitat temporal se'n vagi de vacances. Tot i això, és crucial que el treballador compleixi amb certes condicions.

Imatge de fons d'una consulta mèdica, amb un metge i una pacient asseguts a una taula amb una altra imatge d'una persona a un aeroport amb una maleta

La més important és que el viatge no ha de ser incompatible amb el tractament mèdic que segueixis. Per exemple, si estàs de baixa per una lesió a la cama, no seria prudent fer activitats que requereixin esforç físic.

Compromisos amb la Seguretat Social

Si decideixes anar-te'n de vacances estant de baixa, has de complir diversos compromisos. És clau que informis el teu metge de capçalera sobre els teus plans de viatge. El metge avaluarà si el viatge és compatible amb la teva recuperació i te'n donarà l'aprovació o et desaconsellarà viatjar.

Encara que estiguis de vacances, has de seguir amb el tractament mèdic prescrit. Això inclou prendre medicaments, assistir a cites mèdiques i seguir qualsevol altra indicació del metge.

La Seguretat Social pot requerir que et presentis a revisions mèdiques durant la baixa laboral. Si estàs de vacances, t'has d'assegurar que pots tornar a temps per a aquestes cites.

Muntatge d´una noia d´esquena amb barret i una rodona amb una maleta oberta

Possibles conseqüències d'anar de vacances estant de baixa

No complir aquests compromisos pot tenir conseqüències negatives. La Seguretat Social pot considerar que estàs incomplint les condicions de la teva baixa laboral.

Això podria portar a la suspensió de la prestació econòmica. A més, la teva empresa també pot prendre mesures disciplinàries si considera que el teu comportament és inadequat.

Recomanacions que realitza la Seguretat Social

Si estàs pensant a anar-te'n de vacances estant de baixa laboral, a més de consultar amb el metge, també hauries d'informar l'empresa.

Encara que no és obligatori, és una bona pràctica informar el teu ocupador sobre els teus plans de viatge. Això pot evitar malentesos i possibles conflictes.

Guarda qualsevol document que demostri que has informat el teu metge i que has seguit les recomanacions. Això pot ser útil en cas que la Seguretat Social o la teva empresa qüestionin el teu comportament.

➡️ Economia

Més notícies: