Muntatge amb mans subjectant un moneder amb bitllets i cercle vermell amb dos jubilats
ECONOMIA

Si fas això, pots perdre la pensió d'incapacitat: la Seguretat Social t'adverteix

La pensió d'incapacitat permanent és actualment un suport crucial per a moltes persones

La pensió d'incapacitat permanent és un recurs vital per a moltes persones a Espanya que, per una malaltia o accident, no poden continuar amb la seva activitat laboral de manera regular.

Aquesta prestació, gestionada per la Seguretat Social, permet als beneficiaris mantenir una font d'ingressos quan la seva capacitat de treball es veu significativament reduïda.

Imatge de fons de diversos bitllets d'euros sobre una taula, amb una altra imatge d'un home en primer pla amb gest alegre i una altra d'una guardiola de porquet amb bitllets de 50 euros al costat

Tot i això, hi ha certes situacions que poden posar en risc aquesta ajuda essencial. Recentment, la Seguretat Social ha reforçat els seus advertiments sobre com la represa d'activitats laborals pot afectar els que reben aquesta pensió.

Activitat laboral i pèrdua de la pensió

La Seguretat Social ha estat clara: la pensió d'incapacitat permanent no és compatible amb qualsevol mena de feina, especialment si està relacionada amb l'activitat que va originar la pensió.

Això és perquè aquesta pensió es calcula sobre la base de la incapacitat per dur a terme determinades tasques, per la qual cosa tornar a treballar en una funció similar podria implicar que el beneficiari ja no compleix els criteris d'incapacitat.

Què passa si decideixes tornar a treballar?

Si decideixes reincorporar-te al món laboral, has de tenir en compte diversos aspectes per no posar en risc la teva pensió. El punt crucial és que l'activitat laboral que facis no ha de ser incompatible amb el grau d'incapacitat reconegut.

Muntatge amb bitllets d'euro i un cercle amb discapacitat en cadira de rodes

Per exemple, si tens una incapacitat permanent total per a la teva professió habitual, podries treballar en una àrea diferent que no requereixi el mateix esforç físic o mental que la professió per a la qual estàs incapacitat.

És important recordar que la Seguretat Social fa revisions periòdiques de les situacions dels pensionistes per assegurar-se que continuen complint els criteris d'incapacitat. Si es detecta que la persona està fent una activitat laboral incompatible amb la seva pensió, aquesta podria ser suspesa o fins i tot revocada.

Pots tornar a cobrar la pensió després de finalitzar una feina?

La bona notícia és que, si decideixes treballar i posteriorment deixes aquesta feina, pots tornar a cobrar la pensió d'incapacitat permanent.

Això sempre que la represa de la feina no hagi millorat significativament la teva capacitat per treballar en l'activitat que va causar la incapacitat.

Per recuperar la pensió, hauràs de notificar a la Seguretat Social el cessament de l'activitat laboral i, en alguns casos, podria ser necessari passar per una nova avaluació mèdica per confirmar que segueixes complint els requisits de la pensió.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: