Muntatge amb maleta oberta i dos cercles amb factures i bitllets d'euro
ECONOMIA

Què passa si la teva empresa et sorprèn de vacances estant de baixa laboral?

L'empresa podria estimar que està cometent una irregularitat, cosa que tindria conseqüències sobre el treballador

La baixa laboral és un dret que tenen els treballadors quan pateixen una malaltia o accident que els impedeix fer la feina. Tot i això, hi ha certs dubtes i confusions sobre el que es pot i no es pot fer durant aquest període. Una de les preguntes més comunes és si els treballadors de baixa poden anar-se'n de vacances.

Durant aquest període, el treballador ha de seguir les indicacions mèdiques per a la seva recuperació. Això significa que, en principi, no hauria de fer activitats que puguin perjudicar la seva salut o retardar-ne la recuperació.

Tot i això, no hi ha una prohibició explícita per part de la Seguretat Social que impedeixi a un treballador de baixa anar-se'n de vacances. Això sí, sempre que aquestes no interfereixin amb el procés de recuperació. Per exemple, si un treballador està de baixa per estrès o depressió, unes vacances podrien ser beneficioses per a la salut mental.

En canvi, si la baixa és per una lesió física que requereix repòs, unes vacances actives podrien ser contraproduents.

Muntatge d´una noia d´esquena amb barret i una rodona amb una maleta oberta

Què passa si estant de baixa em veuen de vacances?

Si un treballador és sorprès per la seva empresa gaudint d'unes vacances mentre està de baixa laboral, les conseqüències poden variar. La companyia podria considerar que el treballador està incomplint les obligacions de recuperació. En casos extrems podria fins i tot acomiadar-lo per frau o abús de la baixa laboral.

Per evitar problemes, és recomanable que el treballador informi el metge i l'empresa sobre els seus plans de vacances. Si el metge considera que les vacances no afecten negativament la recuperació, podeu donar el vostre consentiment per escrit. Aquest document pot ser útil per evitar malentesos amb l'empresa.

Conseqüències legals i econòmiques

Si l'empresa decideix prendre mesures contra el treballador perquè se'n va de vacances estant de baixa, les conseqüències poden ser greus. A més a més del possible acomiadament, el treballador podria perdre el dret a rebre la prestació econòmica per baixa laboral.

La Seguretat Social podria considerar que el treballador no està complint les condicions necessàries per rebre aquesta prestació.

Imatge de fons d'una consulta mèdica, amb un metge i una pacient asseguts a una taula amb una altra imatge d'una persona a un aeroport amb una maleta

Recomanacions per als treballadors

  • Consulta amb el teu metge: Abans de planificar qualsevol viatge, parla amb el teu metge i assegura't que les vacances no afectaran la teva recuperació.
  • Informa la teva empresa: Comunica a la teva empresa els teus plans de vacances i presenta el consentiment del teu metge si cal.
  • Evita activitats de risc: Durant les vacances evita qualsevol activitat que pugui empitjorar la teva condició mèdica.

La baixa laboral és un dret que ha de ser utilitzat de manera responsable. Anar-se'n de vacances durant aquest període no està prohibit, però és crucial seguir les indicacions mèdiques i mantenir informada l'empresa. D'aquesta manera es poden evitar malentesos i possibles sancions.

➡️ Economia

Més notícies: