Fotomuntatge amb una imatge de fons d'una guardiola i al capdavant un jubilat trist
ECONOMIA

La Seguretat Social alerta: els dos casos en què podries veure reduïda la teva pensió

És vital estar al corrent de les normatives de la Seguretat Social per evitar possibles reduccions a la teva pensió

Al complex univers de la Seguretat Social i les pensions, hi ha molts factors que poden influir en la quantitat que rebràs a l'hora de jubilar-te.

Tot i això, hi ha dues situacions específiques en què podries enfrontar-te a una desagradable sorpresa: una reducció en la teva pensió de jubilació.

Una parella de grans revisa una carta, i al cercle hi ha un pot amb monedes i bitllets

Els 2 casos en què la Seguretat Social pot rebaixar la teva pensió

Superar el límit d'ingressos del complement a mínims

Per a moltes persones, la jubilació és un moment per gaudir d'un merescut descans. Tot i això, aquells que reben un complement a mínims han de tenir molta cura amb els seus ingressos.

Aquest complement està dissenyat per assegurar que les pensions no caiguin per sota d'un cert nivell mínim establert anualment pels pressupostos generals de l'Estat.

Però aquí hi ha el truc: si els teus ingressos anuals superen certs límits, podries perdre part o la totalitat d'aquest complement. El 2024, els límits són de 8.942 € anuals per als que no tenen un cònjuge a càrrec i de 10.430 € si tenen un cònjuge a càrrec.

Si els teus ingressos, sumats a la pensió, excedeixen aquestes sumes, la Seguretat Social reduirà la teva pensió ajustant o eliminant aquest complement.

Duplicitat del complement per a la reducció de la bretxa de gènere

Una altra situació menys coneguda, però igualment crítica, es presenta amb el complement per a la reducció de la bretxa de gènere. Aquest complement està disponible per als pares que han tingut almenys dos fills i té com a objectiu reduir la bretxa de gènere a les pensions.

Muntatge amb mans d'una persona gran i un cercle amb diversos bitllets d'euro

Tot i això, només un dels progenitors pot rebre aquest complement. Si tots dos pares ho sol·liciten i compleixen els requisits, la Seguretat Social reduirà la pensió d'un per evitar el doble pagament.

Això és especialment rellevant per a parelles on tots dos es jubilen i opten a aquest benefici. És vital que les parelles coordinin qui reclamarà aquest complement per evitar sorpreses desagradables.

Recomanacions per evitar sorpreses

És crucial que, abans de sol·licitar qualsevol complement, avaluïs acuradament els teus ingressos actuals i futurs. Això inclou no només la teva pensió, sinó qualsevol altre tipus d'ingrés que puguis tenir, com ara lloguers, interessos o inversions. Mantingues un control precís per assegurar-te que no superaràs els límits establerts.

Si tots dos progenitors en una parella poden optar al complement per a la reducció de la bretxa de gènere, planifica amb anticipació. Decidiu junts qui sol·licitarà el complement per maximitzar els beneficis i evitar la reducció de la pensió d'un dels dos.

Les normatives i els límits poden canviar anualment amb els nous pressupostos generals de l'Estat. Estigues al dia amb la informació oficial de la Seguretat Social i consulta regularment el seu portal web o comunica't amb un assessor per assegurar-te que estàs complint amb tots els requisits.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: