Un home gran revisa documents amb un ordinador portàtil davant seu, mentre una imatge superposada mostra una mà col·locant monedes en un flascó amb una gran creu vermella a sobre.
ECONOMIA

Adeu a la meitat de la teva pensió si no fas això: la Seguretat Social adverteix

No cotitzar durant els darrers anys abans de la jubilació pot resultar en una pèrdua significativa de la pensió

La Seguretat Social ha emès un advertiment crucial per a tots els futurs pensionistes: no cotitzar durant els darrers anys abans de la teva jubilació pot resultar en la pèrdua de fins al 50% de la teva pensió.

Aquest avís subratlla la importància de mantenir una cotització constant fins al final de la vida laboral.

Muntatge d'un home gran amb un telèfon mòbil i al costat dret un marc amb una imatge de diversos bitllets d'euro i una calculadora

La importància de cotitzar fins al final

El sistema de pensions a Espanya es basa en les contribucions realitzades al llarg de la vida laboral, però els darrers anys són especialment importants.

La base reguladora, que determina la quantia de la pensió, es calcula a partir de les cotitzacions dels darrers 300 mesos treballats. Això significa que qualsevol interrupció en les cotitzacions pot tenir un impacte significatiu a la suma final de la pensió.

Què passa si no cotitzes els darrers anys?

Si un treballador deixa de cotitzar durant els darrers anys abans de la jubilació, la seva pensió es podria reduir dràsticament. Per exemple, si un treballador amb 25 anys cotitzats deixa de treballar amb 55 anys i no cotitza fins a la jubilació, podria veure la seva pensió reduïda a la meitat.

Fotomuntatge amb una imatge de fons de dos jubilats i al davant una rodona vermella amb una pensió i una creu

La base reguladora en aquest cas seria molt menor, resultant en una pensió significativament més baixa del que s'esperava.

Opcions per mantenir la cotització

Per a aquells que han de fer front a la pèrdua d'ocupació o decideixen retirar-se anticipadament, hi ha opcions per continuar cotitzant i protegir la pensió. Una és el subsidi per a majors de 52 anys, que permet continuar cotitzant a la Seguretat Social.

Una altra opció és subscriure convenis especials amb la Seguretat Social, on el treballador paga les seves quotes de manera voluntària per mantenir els drets de pensió intactes.

La pèrdua de cotització en els darrers anys no només afecta els ingressos del pensionista, sinó que també té implicacions econòmiques més àmplies.

Imatge de fons de dues dones grans ballant i feliços amb una altra imatge d'un pot amb monedes i la mà d'una persona ficant dins un euro

Una pensió més baixa pot significar una menor capacitat de despesa i un risc de pobresa més gran en la vellesa. A més, pot augmentar la dependència d'ajudes socials i familiars i generar una càrrega addicional per al sistema de benestar.

La Seguretat Social recomana encaridament a tots els treballadors planificar la seva jubilació amb antelació i assegurar-se de mantenir una cotització constant. Això inclou conèixer i aprofitar totes les eines i beneficis disponibles per evitar interrupcions a les cotitzacions.

A més, és vital estar informat sobre com es calculen les pensions i quines mesures es poden prendre per maximitzar la suma rebuda. Consultar amb assessors de la Seguretat Social o experts en jubilació pot ser una bona estratègia per evitar sorpreses desagradables al moment de la jubilació.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: