Fotomuntatge amb una imatge del poble Vilaller i una bandera catalana

ACTUALITAT

El poble de Catalunya que està entre 'els màgics d'Espanya': no és a Barcelona

Aquest petit municipi català es troba a la província de Lleida i ha estat considerat un poble 'màgic'

A Espanya comptem amb diversos pobles amb molt d'encant i bellesa. Tot i això, no tots són capaços d'aparèixer a la llista de pobles 'màgics' elaborada per l'Institut de Desenvolupament Local i Estudis Socials (IDL).

Segons l'IDL, "Pobles Màgics busca pobles «vius», pobles amb característiques pròpies que els fan únics i emanen una «màgia especial» i és això el que volem potenciar per millorar el Desenvolupament Turístic dels nostres pobles".

"Hi ha molts pobles bonics, amb encant, històrics, amb gran patrimoni; però hi ha pobles singulars, pobles que t'omplen l'ànima amb la seva gastronomia, amb les tradicions, amb les festes, amb un capvespre especial, amb una cosa que els fa únics. Són 'Pobles Màgics'”, explica la institució a la seva pàgina web.

Encara que són diversos els municipis espanyols que apareixen al rànquing, a Catalunya, concretament, només en podem trobar un. Es tracta de Vilaller, un poble amb molt d'encant situat a la província de Lleida, a 981 metres d'altitud.

El poble 'màgic' de Vilaller

Vilaller es troba ubicat a l'interior de la Vall de Barrabés, de camí a la Vall d'Aran, a la comarca de l'Alta Ribagorça. El seu atractiu rau en la bellesa del lloc i els seus paisatges, però també en el patrimoni cultural que posseeix el nucli urbà. A la pàgina web de l'Ajuntament de Vilaller narren la seva història i informen sobre els punts d'interès turístic i cultural.

Fotografia del poble de Vilaller presa pel seu ajuntament
Vilaller és considerat un poble 'màgic' d'Esapaña | Ayuntamiento de Vilaller

El nucli antic acull un gran tresor històric a les restes de les seves muralles, que daten del segle XI, i una torre medieval. A més, compta amb altres elements d'interès com els vestigis de la presó més antiga de Lleida del segle XVII, l'església neoclàssica de Sant Climent, construïda al segle XVII, i el campanar.

El municipi destaca per la seva antiga muralla

De tots aquests, sens dubte, la més destacada és l'antiga muralla, de la qual es conserva un petit tram amb un portal. La muralla, que embolcallava tot el nucli històric del municipi, s'havia construït al voltant de les cases, exceptuant aquest tros.

Fotografia de la muralla de Vilaller, presa per l'Ajuntament de Vilaller
L'antiga muralla del segle XI és un dels atractius més grans de Vilaller | Ayuntamiento de Vilaller

Per tant, per poder accedir a l'interior de la vila s'havien d'obrir les portes. Es creu que hi podria haver més vestigis de la muralla ocults i integrats a les actuals edificacions.

Un lloc encantador

Als voltants hi ha una arcada del pont antic de pedra del segle XVII, i les ermites de Riupedrós, Sant Mamés i Sant Antoni. Tot i això, el que més crida l'atenció és el monumental Om del Trinquet, un històric arbre centenari.

L'entorn del lloc és realment fascinant. Els seus paisatges i postals no deixen indiferent ningú. S'hi troben monuments megalítics i necròpolis antropomorfes medievals, així com les antigues mines de la zona de Cierco. Aquest poble, al costat del Senet, forma part del terme municipal de Vilaller.

A més, està situat molt a prop del riu Noguera Ribagorça, a través del qual limita amb la Vall d'Aran i Aragó. El pont romànic que s'alça sobre aquest riu és un altre element important del patrimoni històric.

Fotografia de Vilaller presa pel seu ajuntament
Les vistes des del poble són esplèndides | Ayuntamiento de Vilaller

Gràcies a la llista d'IDL molts hem pogut descobrir aquest poble 'màgic'. De fet, aquest és el seu objectiu principal, com expliquen ells mateixos.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

"Pobles Màgics d'Espanya contribueix a revalorar un conjunt de poblacions del país que estan en el coneixement col·lectiu, però no sempre tenen la promoció i la divulgació que mereixen".