Muntatge de dues fotos del poble Porrera i, al costat, un home rient molt
ACTUALITAT

El poble català que ha despertat el riure de més d'un arran del seu curiós nom

El curiós nom d'aquest poble de Catalunya ha despertat cert interès: quin és realment el seu gentilici?

A Catalunya, més enllà de les rutes turístiques i els paisatges que es perfilen a les postals, hi ha petits racons que destaquen per la singularitat dels seus noms. Aquests pobles, sovint desconeguts fins i tot per als mateixos catalans, han començat a guanyar notorietat per la curiositat i l'humor que desperten els seus topònims.

Amb noms que podrien semblar extrets d'un conte de fades o d'un llibre de bromes, aquests pobles conviden el turisme. A més, alguns també expliquen històries fascinants sobre el seu origen. Unes denominacions que sovint són el reflex d'antics costums, esdeveniments històrics o característiques geogràfiques, i han esdevingut veritables punts d'interès cultural.

Aquest és el cas de Porrera, un petit poble ubicat a Priorat, una comarca de Tarragona.

Muntatge de dues fotos de Porrera, un petit poble de Tarragona

El curiós nom de Porrera

Porrera és un poble que, malgrat la seva petita dimensió, ha captat l'atenció de viatgers i enòfils per igual. Aquest bonic poble, envoltat de vinyes i muntanyes, no només destaca pels seus vins excepcionals, sinó també pel seu peculiar nom i la seva rica història.

El nom Porrera podria semblar estrany a les orelles més modernes, però el seu origen és tan curiós com significatiu. Segons les investigacions etimològiques, el nom deriva de la paraula llatina porrarius, que es refereix als terrenys dedicats al cultiu de porros. La qual era una planta comuna a la regió durant l'època romana.

Aquesta connexió agrícola ressona encara avui dia, atès el paper predominant que la terra i el cultiu juguen en la identitat de Porrera. El nom ha despertat el dubte sobre quin és el seu gentilici i, encara que molts esperen que sigui porrero, no és així. Als habitants de Porrera, se'ls coneix com a porrerans i porreranes.

L'any 2023, la població de Porrera rondava els 400 habitants. Aquest nombre, encara que és petit, reflecteix una comunitat unida que ha sabut mantenir i cultivar les tradicions al llarg dels segles.

Els atractius de Porrera

Aquest petit poble té una rica història que es remunta a l'època medieval. L'església de Sant Joan Evangelista, construïda al segle XVIII, és un testimoni de la importància històrica de Porrera. A més, el poble acull diversos rellotges de sol antics que adornen les façanes dels seus edificis.

Porrera és especialment famosa per la seva contribució al món del vi. I és que les vinyes que envolten el poble produeixen alguns dels vins més valorats d'Espanya.

Els visitants arriben per degustar els seus vins, caminar pels seus estrets carrers empedrats i gaudir de les vistes panoràmiques de les vinyes i les muntanyes que l'envolten.

➡️ Actualitat

Més notícies: