Muntatge de fotos del cartell de l´entrada d´un poble difuminat i, al costat, un home amb rostre de sorpresa
ACTUALITAT

El nom curiós d'un poble català que té només 224 habitants

El nom d'un poble petit de Girona ha despertat la curiositat de més d'una persona: per què es diu així?

Catalunya és una regió plena d'història, cultura i paisatges impressionants. Però més enllà de les seves famoses destinacions turístiques i les seves riques tradicions, amaga una sèrie de pobles els noms dels quals ens poden arrencar un somriure o despertar la nostra curiositat. En aquest recorregut per terres catalanes, ens trobem amb localitats que, només pel nom, ja mereixen una visita.

Alguns d'aquests noms es remunten a llegendes ancestrals, d'altres són el resultat de les particularitats lingüístiques del català, i d'altres són fruit de la imaginació i la tradició popular.

T'imagines viure en un lloc anomenat Salt de l'Aigua o Coses d'Homes? Doncs bé, a Catalunya, aquests pobles no són ficció. I al cor del Baix Empordà, a la província de Girona, hi ha un poble amb un nom singular. Es tracta d'Ultramort, un petit municipi que desperta curiositat pel seu peculiar nom.

Cartell d´entrada al poble d´Ultramort a Girona

Ultramort, un curiós poble de Girona

Tot i que la seva etimologia no és completament clara, es creu que prové de termes llatins que podrien traduir-se com “més enllà de la mort” o “a l'altra banda de la murta” (un tipus de vegetació). Malgrat que el nom d'Ultramort no només és intrigant, també aporta un toc de misteri al lloc. I és que al llarg dels anys ha estat objecte de diverses interpretacions i llegendes.

Ultramort és a uns 30 metres sobre el nivell del mar i s'alça sobre un turó. La seva ubicació privilegiada —al costat dret del riu Ter— el converteix en un lloc de vistes panoràmiques i paisatges de conte.

Amb una població d'uns 224 habitants —dades del 2023—, Ultramort és un exemple que alguns petits pobles rurals de Catalunya encara conserven la seva essència agrícola. L'economia local se sustenta principalment per l'agricultura i la ramaderia, especialment pel cultiu de blat, blat de moro i arbres fruiters.

Tot i la seva mida reduïda, Ultramort ofereix diversos punts d'interès que capten l'atenció dels visitants. L'Església de Santa Eulàlia, d'estil romànic, és un dels monuments més destacats. La façana senzilla i el campanar robust evoquen als temps medievals i ofereixen un reflex de la rica història del lloc.

A més, el poble és conegut pel Castell de Gleu que, encara que està en ruïnes, continua sent un recordatori de la importància estratègica que va tenir en el passat.

Tanmateix, és innegable que allò que més crida l'atenció d'aquest poble curiós és el seu nom. Cosa que sembla que han volgut modificar alguns habitants de la vila. I és que al cartell de l'entrada al poble han substituït Ultramort per “Ultramor❤️”.

Muntatge de dues fotos del cartell d´entrada al poble Ultramort de Girona

Ultramort és, sens dubte, un petit tresor al mapa de Catalunya, que convida els seus visitants a explorar els seus carrers tranquils, submergir-se en la seva història i gaudir de la pau del seu entorn rural.

La història del poble, els seus monuments històrics i el seu entorn natural fan d'Ultramort una destinació atractiva per a aquells que busquen descobrir els racons menys coneguts de Catalunya.

➡️ Actualitat

Més notícies: