Muntatge de fotos d´una dona molt feliç i, de fons, un plànol general de Besalú, un petit poble de Girona
ACTUALITAT

El bonic poble medieval de Catalunya que és tot un ‘tresor’: escenari de pel·lícules

Existeix un encantador i petit poble a Catalunya que ha estat escenari de dues conegudes pel·lícules

Catalunya, una de les joies culturals i geogràfiques d'Espanya, compta amb nombrosos pobles medievals que semblen haver-se aturat en el temps. Aquests racons són testimonis de segles d'història i ens transporten a una època en què la vida transcorria al ritme del pas dels cavalls i el sonar de les campanes.

La preservació d'aquests pobles no és casualitat. Darrere hi ha una rica història, on influències romanes, visigodes i morisques s'entrellacen amb la identitat catalana per crear un mosaic únic d'arquitectura.

Aquests pobles sovint passen desapercebuts per als turistes, però en la seva tranquil·litat i autenticitat resideix el seu veritable encant. Caminar pels seus carrerons silenciosos i descobrir racons ocults és com obrir una finestra a un vibrant passat.

Muntatge de dues fotos de Besalú, un petit poble de Girona

Besalú, el poble de Catalunya que té un encant especial

Entre els més reconeguts hi ha Besalú, amb el seu impressionant pont romànic que travessa el riu Fluvià i condueix a un laberint de carrers empedrats. Ubicat a la comarca de la Garrotxa, a uns 31 quilòmetres de Girona, Besalú és un dels pobles medievals més fascinants de Catalunya.

Aquest petit enclavament té 2.500 habitants i és un exemple notable de l'arquitectura i la planificació urbana de l'edat mitjana. El poble ha estat declarat Conjunt Historicoartístic Nacional des de 1966 a causa del seu gran valor patrimonial.

Besalú té les seves arrels al segle X, quan es va erigir el seu imponent castell sobre un turó que dominava el paisatge circumdant. Aquesta fortalesa medieval, juntament amb el pont romànic del segle XI, són símbols icònics del poble.

Muntatge de dues fotos de Besalú, un poble de Girona

El pont, amb els set arcs desiguals i el seu disseny angular, va ser crucial a l'època medieval. I és que l'edificació connectava els camins cap a Olot i facilitava el trànsit de persones i mercaderies després del pagament d'un tribut.

El nucli antic de Besalú és ple de joies arquitectòniques. L'església de Sant Vicenç és una magnífica mostra del romànic català que data del segle XII. Una altra parada essencial és el Monestir de Sant Pere, que va ser fundat al segle X i té una façana majestuosa digna de veure.

Les atraccions turístiques de Besalú

Besalú també destaca per la seva àmplia oferta cultural. La Plaça Major és el cor del poble, on convergeixen els principals carrers i es pot gaudir del seu ambient animat i pintoresc. Aquí, a més de cafeteries i botigues, es poden veure les empremtes de rodatges cinematogràfics, ja que Besalú ha servit com a escenari per a produccions com El Perfume i Westworld.

A més, Besalú té el Museu Micromundi, una col·lecció de miniatures que convida els visitants a observar l'art en una escala gairebé impossible, i requereix l'ús de lupes i microscopis per apreciar-ne els detalls.

Muntatge de dues fotos de Besalú, un petit poble de Girona

D'altra banda, per als interessats en la història jueva, els banys jueus de Besalú (micvé) són un dels pocs exemples d'arquitectura d'aquest tipus a Espanya.

Cada any, Besalú cobra vida durant la Fira Medieval, celebrada el primer cap de setmana de setembre. Aquesta fira transforma el poble en un bulliciós mercat medieval. Fan recreacions de tornejos, actuacions teatrals i una mostra de la gastronomia local, una oportunitat única per experimentar el passat en la seva màxima esplendor.

➡️ Actualitat

Més notícies: