Muntatge de fotos de Girona, una imatge desenfocada, una persona sorpresa i una càmera
ACTUALITAT

Sembla el Teide, però és Catalunya: el vistós paisatge volcànic digne de fotografiar

A Catalunya hi ha un tresor natural que destaca per les seves vistes panoràmiques i meravelloses rutes naturals

Catalunya és una regió rica en història, cultura i paisatges captivadors. Des dels majestuosos Pirineus fins a les platges daurades de la Costa Brava, passant per l'arquitectura modernista de Barcelona i el patrimoni arquitectònic de Tarragona. Però el que no tothom sap és que també tenim un mervallós volcà que val la pena visitar.

Es tracta del volcà Croscat, ubicat a prop del pintoresc poble de Santa Pau, a la comarca de la Garrotxa. L'accés és fàcil des de Girona i Barcelona i és un tresor natural que mereix la nostra atenció. Gràcies a la seva història, a la seva bellesa escènica i la possibilitat de fer rutes, aquest volcà atrau visitants i amants de la natura per igual.

La curiosa història que hi ha darrere aquest volcà de Catalunya

És el darrer volcà a erupcionar a Catalunya. Fa uns 17.000 anys, el Croscat va experimentar la primera erupció, expulsant laves fluides i creant un cràter en forma de ferradura. De la mateixa manera, va repetir per segona vegada fa 11.500 anys, deixant la seva empremta de magma a la superfície.

El cràter, amb 160 metres d'alçada, ofereix una vista panoràmica impressionant. Al seu cim, hi ha una antiga torre de defensa que avui dia és utilitzada per a comunicacions.

Muntanyes del parc natural de la Garrotxa

Segons el vulcanòleg Joan Martí, director del centre de Geociència del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), recollides per El Nacional: "Els volcans d'aquesta zona tornaran a entrar en erupció, però el més probable és que nosaltres no ho veiem".

Si això passés, la naturalesa proporcionaria senyals previs a l'expulsió de magma, com ara tremolors, emissions de gasos, deformació de l'estructura i augment de les temperatures a les aigües properes.

El Croscat ofereix diferents rutes accessibles per a qualsevol persona

Els amants del senderisme i la natura trobaran al Croscat un paradís. A la zona es poden fer algunes rutes escèniques que valen molt la pena.

  • Ruta del Cràter: Aquesta ruta circular d'aproximadament 5 km envolta el cràter. Gaudireu de vistes espectaculars i podreu explorar la variada flora i fauna.
  • Fageda d'en Jordà: Endinseu-vos en aquest màgic bosc de faigs que creix sobre l'antiga bugada de lava. Els seus tons verds i la llum filtrada creen un ambient únic.
  • Mirador del Croscat: Puja fins al mirador per contemplar el paisatge volcànic i els Pirineus a la distància.
➡️ Actualitat

Més notícies: