Gerro d'aigua freda sobre els sous a Espanya: ho acaben de dir
Els sous al nostre país no pujaran tant com es preveia en un primer moment, segons les dades del Banc Central Europeu
Els treballadors espanyols rebien en les últimes hores males notícies respecte als seus salaris. Les expectatives de creixement dels sous, que s'elevaven inicialment fins al 5 %, es veien refredades després de conèixer-se les dades recents del Banc Central Europeu (BCE). L'organisme que lidera Christine Lagarde rebaixa les previsions de millora, estan per sota del 4 %.
Aquesta dada situa Espanya per sota de la mitjana de la zona euro, a una certa distància de grans economies com França o Alemanya. L'índex que es desprèn de l'anàlisi del BCE s'aproxima força al percentatge que preveuen els convenis col·lectius, que arriba al 3,46 %.
D'alguna manera, les referències del supervisor europeu matisarien els indicadors que tenien diferents òrgans nacionals. És el cas d'Hisenda o l'INE, que preveien unes pujades més grans.
En qualsevol cas, la decisió del Banc Central Europeu de prendre com a referència altres fonts, alienes a les dades de la negociació col·lectiva, pot distorsionar els indicadors. Sobretot perquè les feines amb més demanda o amb millors salaris contemplen pujades salarials que alteren la mitjana, publica El Economista.
Els convenis col·lectius, claus per als sous
L'organisme de Christine Lagarde confia en la negociació col·lectiva centralitzada entre empreses i sindicats per moderar la volatilitat dels salaris. Però això també condiciona d'alguna manera les retribucions que no estan subjectes als acords empresarials o sectorials.
Al nostre país, el 56 % dels contractes estan regulats a través d'aquests convenis col·lectius. Molt lluny del 89 % que representa als Països Baixos o el 75 % d'Àustria. Però en alguns casos, aquests acords van en contra dels treballadors.
A països com Àustria, aquests convenis s'allarguen durant un any, però a Espanya es prolonguen per espai de tres. Permet que els augments de les nòmines tinguin un efecte més constant en el temps. Tot i això, no sempre contemplaran situacions com les pujades de la inflació.
Cal no oblidar que aquest índex ha marcat rècords durant els dos darrers anys. Per contenir-ne l'augment, el Banc Central Europeu va decidir elevar els tipus d'interès , en un intent per frenar també l'economia.
Situació preocupant
Per extreure unes dades tan ajustades com sigui possible a la realitat, el Banc Central Europeu posa en marxa un indicador millorat que pren en consideració diferents variables i escenaris. Tot i això, encara continua mantenint com a base de la seva anàlisi els salaris inclosos en els convenis sectorials.
Tot fa indicar que les pujades de les nòmines quedaran per sota del que s'ha acordat entre els agents socials. La decisió de l'Executiu d'augmentar el salari mínim un 5 % tampoc no ha servit de gaire per millorar la situació.
Més notícies: