Fotografia del repartiment de la segona temporada de la sèrie 4 estrelles de La 1
TELEVISIÓ

L'esforç que va fer ‘4 estrellas’ per no tenir problemes amb la direcció de TVE

‘4 estrellas’ va veure com un canvi d'última hora l'obligava a fer un gir en allò que primerament estava planejat d'una altra manera

4 estrellas, la sèrie espanyola que es va estrenar el passat mes d'abril a TVE, ja suma més d'un centenar de capítols. La ficció és una comèdia d'embolics produïda per Televisión Española en col·laboració amb Good Mood que ha tingut molt bona acollida pel públic. Una sèrie que, en els seus inicis, va fer un gir abans de la seva estrena, un canvi al qual es va haver de fer front per ordre de la direcció de l'ens públic.

El passat 23 d'abril, TVE emetia el primer dels capítols de la sèrie diària 4 estrellas. Una comèdia prevista per a la franja de l'accés al prime time i que descriu les aventures que tenen lloc a l'Hotel Lasierra. Va ser al mes de maig del 2022 quan la sèrie va obtenir el vistiplau per part de la direcció de Televisió Espanyola.

Els guionistes de 4 estrellas es van veure sorpresos per una decisió que ho canviava tot

Aleshores el títol era un altre, en concret El Hotelito, i la durada dels capítols era de 30 minuts. La ficció va ser aprovada de manera definitiva el juny de l'any passat durant una de les reunions del Consell d'Administració de RTVE. Una data en què una altra popular sèrie, La Promesa, rebia l'encàrrec de posar en marxa la seva segona temporada.

Tot i això, la nova executiva de l'ens públic, la responsable de la qual és Elena Sánchez, va demanar que es realitzés una important modificació en els guions ja redactats. Cada capítol havia de passar a durar 40 minuts, un canvi important que va suposar reestructurar totalment les trames i tornar a escriure guions. Donar més durada a un episodi suposa que els arguments es vegin alterats substancialment.

Protagonistes de 4 estrelles, la sèrie de La 1
Toni Acosta o Dafne Fernández són algunes de les actrius que formen part de '4 estrellas' | RTVE

Els motius que llavors va donar Televisió Espanyola per justificar aquest canvi van ser ajustaments de la programació i perquè la sèrie encaixés a la graella amb la resta de programes.

El primer capítol de la ficció ambientada en un hotel que ha de regentar una hereva imprevista es va oferir simultàniament a La 1, La 2, Clan i a RTVE Play. Després de vuit mesos d'emissió, la sèrie 4 estrellas —que protagonitzen Toni Acosta, Dafne Fernández o Antonio Resines, entre d'altres— es troba en fase d'enregistrament de la segona temporada.

La 1 ha aconseguit amb 4 estrellas, que s'emet de dilluns a dijous a les 21.50 hores, fer-se un lloc entre els seus competidors. Cada nit aconsegueix un 8,5% de quota i es mou en xifres properes que ronden el milió d'espectadors. A més, els seus seguidors més fidels acostumen, després de cada capítol, a deixar els seus comentaris a la xarxa social X.

Televisió Espanyola aposta per la ficció nacional

La veritat és que la sèrie, que s'emet en una franja horària on hi ha una àmplia oferta, suposa una novetat pel que fa al que oferia Televisió Espanyola. El grup audiovisual, a més, confia en noves sèries com Salón de té La moderna que va estrenar el setembre passat en horari de tardes.

Captura de '4 estrellas' amb Ainhoa amb un davantal
'4 estrellas' narra les aventures que succeeixen a l'Hotel Lasierra | RTVE

Tot i el comiat de Cuéntame cómo pasó, que la setmana passada va emetre el seu capítol final, TVE aposta per la ficció espanyola. L'ens públic inverteix en llargmetratges, sèries i pel·lícules de factura nacional.

Així, RTVE i l'Institut de Crèdit Oficial tenen signat un acord de finançament i col·laboració per a aquest tipus de projectes que donen impuls al sector audiovisual espanyol. 4 estrellas és l'exemple que la corporació pública manté aquesta línia de treball i de suport a la ficció produïda a Espanya.