Interior d’una botiga d’ultramarins amb ampolles d’aigua i sucs en primer pla, al fons un taulell de carns halal i un televisor, sobre la imatge apareix un cercle amb la foto en blanc i negre de la mà d’un nen hospitalitzat al costat d’un llaç negre de dol.
SUCCESSOS

Mor una nena d’11 anys per una intoxicació a França: tanquen 5 carnisseries halal

Un brot d'E. coli ha causat la mort d'una nena d'11 anys i les autoritats tanquen diverses carnisseries halal on s'han detectat restes del bacteri

Un brot d'intoxicació alimentària ha encès totes les alarmes a la localitat de Saint-Quentin, al nord de França, després de la mort d'una nena d'11 anys. El brot, que ha afectat principalment menors d'edat, ha estat causat pel perillós bacteri E. coli, conegut per les seves greus conseqüències per a la salut.

Les autoritats sanitàries s'han vist obligades a intervenir de seguida, tancant diverses carnisseries halal després de detectar restes del bacteri en els seus productes. Malgrat els esforços per controlar la situació, el risc continua present i s'han intensificat les mesures de vigilància.

Façana d’una carnisseria i xarcuteria halal anomenada La Fayette amb tendal i rètol en tons burdeus a França.

L'origen del brot d'E. coli a França és a les carnisseries halal

El primer cas es va registrar a mitjan juny. Des d'aleshores, els hospitals locals van començar a rebre pacients amb símptomes digestius greus. Majoritàriament, els afectats eren infants, i molts van presentar complicacions serioses.

No obstant això, el cas més tràgic va tenir lloc l'11 de juny, quan es va confirmar la mort de la nena d'11 anys. Un succés tràgic que va portar les autoritats a declarar una emergència sanitària a la regió francesa.

Les investigacions inicials van apuntar al consum de carn com la possible font de contaminació. En qüestió de dies, es van fer inspeccions a diversos establiments que venien carn d'aquest tipus. La sorpresa va arribar quan, a les mostres, es van trobar restes del bacteri a la carn halal i a les superfícies de treball de cinc de les sis carnisseries analitzades.

Aquesta situació reflecteix no només un problema d'higiene en aquests establiments, sinó també una manca de control adequat en la seva operativa. La cadena de responsabilitat sembla haver fallat a diversos nivells, des de l'obtenció de productes fins a la manipulació i emmagatzematge d'aquests.

Botiga halal de queviures amb vitrines de carns fredes, ampolles d’aigua i refrescos en primer pla, prestatges amb productes i una balança al fons, situada a França.

Ja han tancat 5 carnisseries halal i hi ha una investigació en marxa

Després de detectar les restes d'E. coli, les autoritats van ordenar el tancament immediat de cinc carnisseries halal. Només una botiga, que pertany a un supermercat de gran distribució, va obtenir resultats negatius en les anàlisis i va poder reobrir les portes. Això sí, sota estrictes mesures de control sanitari.

Malgrat aquesta acció, el fet que tantes carnisseries hagin estat implicades posa en dubte l'eficàcia dels controls previs en aquest tipus de locals, ja que la propagació d'E. coli s'hauria pogut evitar si s'haguessin implementat mesures més estrictes en les fases inicials del procés de distribució i venda.

Les anàlisis genòmiques realitzades per l'Institut Pasteur han estat determinants. Aquestes han confirmat que les soques d'E. coli trobades als malalts coincideixen plenament amb les trobades a les carnisseries halal implicades. Aquesta connexió genètica entre els afectats i els establiments involucrats va ser confirmada per la prefectura d'Aisne, revelant un “enllaç biològic formal” entre la font de contaminació i els casos registrats.

Botiga de barri amb fruita i verdura fresca exposada en caixes davant de l’entrada i cartells de carnisseria halal i xarcuteria al rètol superior, situada a França.

La investigació continua sota la supervisió de la fiscalia de París, que s'encarrega d'aclarir si hi va haver errors o negligències que van afavorir la propagació del bacteri. A mesura que la investigació avança, una desena d'afectats continua hospitalitzada. D'altra banda, catorze més han estat donats d'alta, però continuen sota vigilància mèdica. Recentment, s'ha confirmat un nou cas: un nen resident a l'Île-de-France que havia visitat la zona afectada.

El brot d'E. coli ha generat gran preocupació a la regió, i les autoritats han intensificat les inspeccions als establiments que comercialitzen carn, buscant evitar nous contagis. Malgrat la gravetat dels fets, les autoritats insisteixen que les mesures adoptades permetran contenir el brot.

➡️ Successos

Més notícies: