Muntatge amb noi menjant un plat de menjar i cercle vermell amb varietat d'aliments saludables

SOCIETAT

És útil una dieta cetogènica per perdre greix? T'ho aclareixo com a nutricionista

Actualment la dieta cetogènica ha guanyat gran popularitat com una dieta per perdre greix corporal

A l'era de cura de la salut que vivim actualment, cada vegada sorgeixen més tipus de dietes enfocades a la pèrdua de pes. Dins d'elles, trobem la dieta cetogènica, que s'ha arribat a fer molt popular.

Aquesta pràctica nutricional es caracteritza per un consum molt baix de carbohidrats que és compensat per un alt contingut en greixos. Com a nutricionista, us explicaré realment en què consisteix.

Què és una dieta cetogènica?

Com us deia, de manera molt resumida podem dir que la dieta cetogènica és aquella que és baixa en carbohidrats i alta en greixos, amb un consum regular de proteïnes.

No és el mateix que una dieta baixa en carbohidrats, ja que aquesta es refereix a consumir menys de 40% de carbohidrats diaris, mentre que a la cetogènica es consumeixen un màxim de 50 grams de carbohidrats diaris, que poden ser només el 5 o 10%

Això són recomanacions generals, ja que hi haurà qui necessiti encara menor quantitat per entrar a cetosi, que és el que es busca amb aquesta dieta.

És bo entrar a cetosi?

La cetosi és un estat metabòlic originat a partir d'un dejuni perllongat o d'un dèficit de carbohidrats. Amb aquest dèficit, el nostre cos comença a cremar greixos per obtenir-ne l'energia i no a partir de la glucosa (que ens l'aporten els carbohidrats).

El nostre fetge comença a transformar els greixos en cossos cetònics perquè puguin arribar al cervell, sent usats com a font d'energia. Fins aquí sembla que tot bé, ja que no sembla que ens falti energia al nostre cervell.

El problema és que els glòbuls vermells continuen necessitant glucosa per obtenir energia. Per sort, el nostre cos pot produir aquesta glucosa a partir d'un procés anomenat gluconeogènesi.

En resum, en un estat de cetosi el cos utilitzarà els greixos com a font d'energia, però encara hi ha una certa necessitat de glucosa per al nostre organisme.

L'eliminació de carbohidrats pot no fer-nos baixar de pes

Llegint i entenent l'apartat anterior, podeu pensar que si no mengeu carbohidrats, el cos cremarà greix i baixareu de pes, però em sap greu dir-vos que no és així de fàcil.

Sí que és cert que el cos cremarà més greixos per obtenir energia, però perquè també s'hauran de consumir molts més greixos. Cremem greix sí, però no de les nostres reserves, sinó de les que mengem de més.

Si volem baixar de pes, la clau sempre serà la restricció calòrica, és a dir, consumir menys calories de les que cremem. Així, la baixada de pes està gairebé assegurada, ja que el nostre cos llavors sí que haurà de fer servir l'energia que té emmagatzemada i no la que consumim.

➡️ Societat

Més notícies: