Un home acumula papers sobre la taula, amb una noia pensativa i al cercle, un calenari
SOCIETAT

Els documents que recomanen guardar sempre a casa per evitar ensurts

L'OCU revela el període de temps que s'han de conservar contractes, escriptures, rebuts o pòlisses d'assegurança

A casa nostra arribem a acumular munts de documents. Entre factures, contractes, notificacions del banc, assegurances o escriptures, possiblement tens una gran muntanya de papers. Però el que desconeixem és que de vegades cal conservar-los durant un temps.

És cert que el que és digital s'ha anat imposant en els últims anys, però això no ha estat impediment perquè encara se segueixi generant paperassa. Sempre ens veiem desbordats per la quantitat de rebuts i documents que guardem.

Encara que el que és realment important és quedar-se amb allò que ens faci falta en el futur. Sempre hi ha la possibilitat que ens reclamin alguna cosa dins un període de temps establert per la llei. Tot i que també tenen validesa perquè l'usuari pugui exercir els seus drets en algun moment.

Els documents que has de tenir sota control

No cal que guardis tots els papers que arribin a les teves mans. Alguns n'hi haurà prou que els tinguis al teu poder unes setmanes o mesos. Però n'hi ha d'altres que tenen un període de garantia molt més gran, com recull l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) a la seva web.

Tiquets i factures

Com a mínim s'han de conservar durant tres anys. És el termini de garantia de bé. Per mitjà d'aquests justificants podràs provar la data de compra i si no tens el tiquet o factura perdràs el dret a reclamació.

Mentre aquests béns que adquireixin estiguin al teu poder convé guardar correctament aquests papers, siguin electrodomèstics, joies, aparells electrònics o objectes de valor. Sobretot per demostrar davant de l'assegurança el perjudici patit en cas de robatori o accident.

Pòlisses d'assegurances i documentació addicional

Les pòlisses d'assegurances s'han de guardar almenys un parell d'anys més des que finalitza el contracte. A més, també ens exigeixen conservar les notificacions de cancel·lació. Així, es demostrarà que hem comunicat a l'empresa el desig de resoldre el contracte en forma i termini.

Per part seva, quan consisteixin en assegurances de persones, el termini de manteniment dels documents s'amplia a cinc anys. Això afecta els que cobreixin salut, accidents o decessos.

Contractes de lloguer

Cal guardar-los fins cinc anys després de la conclusió del contracte de lloguer. Principalment perquè les rendes no abonades triguen un lustre a prescriure. És la manera de demostrar que ho tens tot pagat i que t'has ajustat a l'acord.

També convé quedar-s'hi durant un temps amb l'inventari on aparegui l'estat de l'habitatge en entrar i sortir.

Escriptures de titularitat

Les escriptures s'han de conservar per sempre. Serveixen per acreditar la titularitat d´un bé, sigui un habitatge o un local. Et resultaran de validesa, a més a més, quan vulguis transmetre el bé.

Mai no estarà de més tampoc guardar els justificants de compra, els plànols i les memòries de qualitats. L'OCU recordo que es pot fer el mateix amb aquelles factures de reparacions o obres de manteniment.

Resguards de pagament

Els resguards de pagament s'han de conservar fins que prescrigui el termini. Són útils per confirmar que hem complert les nostres obligacions. Podeu referir-vos al pagament d'una multa, un impost o un deute.

Documents acadèmics i professionals

Cal mantenir-los al nostre poder de manera indefinida, per sempre. Demostren que tenim els estudis finalitzats.

Documents d'identitat

Els documents que serveixin per acreditar la identitat d'una persona, com ara el DNI, passaport, llibre de família o la targeta de la Seguretat Social són per sempre.

Contractes de treball

La majoria pensa que n'hi haurà prou de guardar-los fins que finalitzi la vinculació amb l'empresa. Però seria aconsellable tenir-los amb nosaltres fins que se'ns admeti el dret a pensió.

Documentació fiscal

Qualsevol tràmit amb Hisenda s'ha de conservar fins quatre anys després de la declaració de la Renda. Per tant, no dubtis a emmagatzemar els justificants de pagament de despeses deduïbles o qualsevol detall que acrediti el dret a un avantatge fiscal.

Documentació sanitària

Els documents mèdics els mantindrem amb nosaltres uns quants anys. Poden resultar de gran valor als professionals sanitaris en el futur. Sobretot pel que fa a proves, anàlisis i operacions.

Temps a conservar els documents

Tipus de documentTemps a guardar-ho
DNI, passaport i llibre de famíliaSempre
Títols acadèmicsSempre
Factures3 o 5 anys
Tiquets de compra3 o 5 anys
Impostos5 anys
Escriptures d'un habitatgeMentre es mantingui la titularitat
Contracte de lloguerFins a 5 anys després de la finalització del contracte
Contracte laboralFins que arribi el moment de sol·licitar la pensió
Justificant de pagament d'assegurances2 o 5 anys a partir de la conclusió de l'assegurança
Proves mèdiquesDe 1 a 10 anys
Permís de circulació i ITVMentre sigui propietari del vehicle
Contracte de venda del cotxe usatAlmenys sis mesos des de la data de venda
TestamentSempre

➡️ Societat

Més notícies: