Imatge de fons d´una persona demanant un dècim en una Administració i una altra d´una dona amb gest d´aprovació
SOCIETAT

El truc dels loters per saber si un dècim de la Loteria de Nadal és real

Fixant-te en uns detalls concrets del teu dècim, sabràs si és una butlleta veritable o t'han estafat d'alguna manera

Ja falta poc perquè giri el bombo del Sorteig de Nadal el dia 22 al Teatro Real de Madrid. Els compradors comencen a adquirir els últims dècims, que tant il·lusionen cada any, però cal tenir molta cura. Ho advertim així perquè aquests sorteigs no estan lliures de fraus i estafes.

Per exemple, un dels temes que més poden fer dubtar els usuaris és com es pot reconèixer si un dècim de la Loteria és fals o no. Les administracions de Loteria han publicat una sèrie de consells per saber, amb certesa, si t'han enganyat.

Seguint aquests 'tips' sabràs si el teu dècim de Loteria de Nadal és fals

A més, la Policia Nacional sempre ajuda els ciutadans a les seves xarxes socials oferint-los els millors consells sobre la Loteria de Nadal. I el seu objectiu és que no caiguem al parany dels estafadors.

Són exactament aspectes com el tacte, la textura del paper, la numeració, el codi de barres i el segell de l'administració. Hem de saber que tots aquests bitllets i dècims de Loteria els crea la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre. Amb tot, gràcies a aquests elements podem diferenciar entre els que són fraudulents o els que realment han sortit de la fàbrica esmentada totalment legals.

Textura del paper

Els bitllets de Loteria de Nadal compten amb una sèrie de marques invisibles fetes amb tintes especials, que només poden apreciar a través de llum ultraviolada. Així mateix, hi ha certs detalls sobre la qualitat del paper i els relleus que deixen clar que parlem d'un bitllet veritable.

Imatge de fons del bombo de la Loteria de Nadal al costat d'un primer pla d'un dècim de la Loteria 2023
Cal observar bé el dècim per no resultar enganyats | Loterías y Apuestas del Estado, Europa Press

Numeració i codi de barres

Sobre la numeració i el codi de barres, no hi ha cap dubte perquè són únics per a cadascun dels dècims. Això sí, t'has de fixar que sempre portin aquesta frase: 'Fraccionament Autoritzat per Loterías y Apuestas del Estado'.

Alhora, just al costat d'aquest eslògan hauria de portar el segell de l'administració en qüestió. Per si no n'hi hagués prou, un altre aspecte a destacar és que ha d'incloure la sèrie, el bitllet, la fracció de l'emissió i la data del sorteig.

Disseny

El dècim ha de portar la mateixa imatge del sorteig de Loteria de Nadal. A més, a la part del darrere vindrà el resum dels premis i la informació a l'hora de cobrar-los. Si tot i així teniu dubtes, acudiu a una de les administracions que s'encarreguen de verificar els bitllets amb l'ajuda d'experts en la matèria.