Muntatge amb una noia menjant torrons i un fons amb torrons de diversos tipus
SOCIETAT

Com a nutricionista ho tinc molt clar: El torró és amic o enemic?

Si hi ha alguna cosa típica per Nadal, aquest és sens dubte el torró. Això sí, no val comprar-ne qualsevol, i a casa meva n'hi ha un ple de greixos saludables que mai falta


Per Nadal, pràcticament a totes les taules trobarem torrons. De fet, els supermercats ja fa setmanes que tenen els passadissos plens d'aquests dolços tan característics. El seu sabor, aroma i textura el converteixen en una cosa irresistible per a la majoria.

El cert és que avui dia trobem cada cop més varietats de torró, cadascun més especial. Això sí, els ingredients solen coincidir gairebé sempre: sucre, mel, clara d'ou i ametlla (als més tradicionals).

Quin és el torró que més recomano?

Tenint en compte aquests ingredients, parlem d'un aliment alt en greix, ja que constitueix gairebé el 50% de la composició. Gràcies a l'ametlla, però aquest greix és de gran qualitat. Per això, podem pensar que els millors torrons són aquells que contenen més ametlles.

Aquest greix del torró no té colesterol, cosa que és una alegria per a aquestes dates amb dinars i sopars tan contundents. També és ric en proteïnes d'alt valor biològic gràcies a l'ou, amb 7 dels 9 aminoàcids essencials per a l'organisme. Conté gran varietat de vitamines i sals minerals, destacant-ne l'A, l'E i part del complex vitamínic B.

El contingut en sucres també és elevat, ja que compta tant amb sucre com amb mel. Per això, hauran de tenir una cura especial amb aquest producte les persones amb diabetis o obesitat.

A més, no es fan servir ni conservants ni colorants en la seva elaboració, de manera que té un plus de qualitat per ser un aliment "natural", característica molt buscada actualment.

Denominacions d'origen del torró

Hi ha només dues denominacions d'origen segons indica l'Associació Espanyola de Denominacions d'Origen: el de Xixona i el d'Alacant. Aquests varien principalment en el contingut en ametlles, tenint en la categoria més alta, la suprema, el 64% d'ametlles el de Xixona i el 60% el d'Alacant.

En canvi, en la categoria més baixa, la popular, només contenen 30 i 35% d'ametlles, respectivament. Com que els beneficis del torró principalment es deuen al seu contingut en ametlla, val la pena gastar una mica més de diners i decantar-se per categories més elevades.

El torró equival a un menú complet

Més enllà dels greixos bons i el seu gran sabor, hi ha un detall sobre els torrons que no podem oblidar: són molt calòrics. Els ingredients esmentats anteriorment fan que 100 grams de Xixona aportin 560 calories o que 100 grams d'Alacant aportin 540 calories.

Aquestes calories les podríem aconseguir fàcilment amb un primer plat de verdures, un segon plat de peix i fruita de postres. Pot resultar trist aquest menú, però sí que és cert que és força més contundent que un simple torró, no creus?

Per tot això cal saber què estem menjant, sent conscients que és un producte molt calòric, però tenint en compte també que forma part de la tradició de moltes famílies. En defensa del torró… Ni enemic, ni amic.

➡️ Societat

Més notícies: