Soc nutricionista i t'explico per què el suc de fruites no és tan saludable com creus
T'explico quines diferències hi ha entre beure un suc de fruites i menjar una fruita. Encara que ho sembli, no és el mateix
Possiblement, si et pregunten si el suc de fruita és saludable diries que sí o, com a molt, que el natural sí que ho és. Doncs bé, avui vinc a explicar-te per què això no és del tot cert.
És una cosa que sovint costa d'entendre... Si és tan saludable la fruita, per què no ho és un suc de fruites? Són dolents només els sucs comercials i els naturals els podem prendre sense problema? El suc compta com una ració de fruita?
Les fruites, com ja sabem, són un aliment més que saludable: aporten múltiples vitamines i minerals, ajuden a la digestió, tenen poques calories, tenen un gran contingut en aigua, ens aporten antioxidants.
En definitiva, és imprescindible incloure-les a la nostra dieta diària, fent un consum de 3 peces diàries, tal com recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
Què es considera realment suc de fruites?
Al mercat hi ha diferents productes que es venen com a sucs, però que realment no ho són. Un suc és la fruita espremuda i res més. S'obtenen esprement la fruita fresca al punt adequat de maduració i no porta cap additiu. Per tant, cal pensar que és el mateix un suc casolà que un suc comercial.
Després, podem trobar també al supermercat els sucs de fruita a partir de concentrat. En resum, el que fan és agafar el suc, retirar l'aigua del mateix suc fins a ser un producte concentrat i posteriorment li tornen a afegir l'aigua en el moment de l'envasament. D'aquesta manera, es beu l'essència més pura de la fruita espremuda, sense polpa.
Finalment, hi ha els nèctars de fruites. Es tracta de l'opció més qüestionada, perquè a més del suc, els fabricants també hi afegeixen sucre o algun tipus d'edulcorant. De tota manera, tant els sucs com els nèctars tenen un problema comú: la quantitat de sucres que contenen.
Els sucres, el principal problema del suc de fruites
El principal problema dels sucs de fruites és el seu alt contingut en sucres lliures. Com sabem, la fruita conté sucres naturalment presents, allò que anomenem fructosa. I et preguntaràs, per què el suc és més problemàtic que la fruita en si?
Doncs bé, has de pensar que, quan et prepares un got de suc segurament no gastes únicament una peça de fruita, sinó dues o tres. Això fa que el sucre present a la fruita de forma natural es multipliqui per dos o per tres.
D'altra banda, en esprémer la fruita s'elimina el contingut de fibra, cosa que dona com a resultat un pic més gran de sucre en sang. És cert que aquesta quantitat de fibra pot augmentar si hi afegim la polpa, però mai no serà per res el mateix que una peça de fruita.
A més, aquesta absència de fibra farà que el suc no ens sadolli res, a diferència de la peça sencera. En conclusió, cal deixar el suc de fruites per a moments puntuals, i prioritzar sempre menjar la peça de fruita sencera.
Més notícies: