Muntatge amb oficina del SEPE i cercle vermell amb mans sostenint bitllets d'euro
SOCIETAT

El canvi amb el subsidi per desocupació que pot arribar el 2024: afectarà molts

El Gobierno, amb una proposta del Ministeri encapçalat per Yolanda Díaz, planteja unes novetats que poden afectar milers de desocupats a Espanya l'any que ve

Arriben importants canvis amb el subsidi per desocupació, o, si més no, això és el que vol aconseguir Yolanda Díaz. El Ministeri de Treball valora una sèrie de canvis que podrien entrar en vigor l'any que ve.

Es tracta de canvis significatius amb el subsidi per desocupació. Bàsicament, els canvis anirien tots en la mateixa línia, invertir més diners en els aturats.

Des del Gobierno es busca ampliar la quantitat que han de percebre els beneficiaris i també les persones que tenen dret a cobrar-lo. Sens dubte, de posar-se en marxa, es tractarà d'una important despesa extra per a les arques espanyoles, ja que s'hauran de pagar més diners a més persones. Això ha fet que al si del Govern ja hagi sorgit un desacord.

I és que mentre el ministeri de Treball advoca per aquestes novetats, des del ministeri d'Economia s'han criticat durament. Des d'aquest sector aposten més per una rebaixa de l'ajuda, pagar menys i durant menys mesos.

Treball no cedeix: vol pagar més i a més persones

Sens dubte, els canvis que planteja el ministeri encapçalat per Yolanda Díaz són significatius. Primer de tot, cal tenir en compte que aquest subsidi per desocupació és una ajuda que cobren milers de desocupats a Espanya que ja han esgotat l'atur o no hi tenen dret per no haver cotitzat prou.

Aquest any aquest cobrament era del 80% de l'IPREM (Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples) o el que és el mateix, d'un total de 480 € mensuals. Doncs bé, ara el Gobierno, amb una proposta encapçalada per Yolanda Díaz, pretén apujar aquest import.

Segons la nova proposta, la xifra a percebre seria de 660 euros durant els primers sis mesos. De 540 euros durant els sis següents i de 480 de nou la resta de mesos.

Quantitats que es pagaran des del juny de 2024 pel subsidi de desocupació

QUANTITAT A COBRAR

% DE L'IPREM

MESOS

570 €

95%

Durant els primers 6 mesos

540 €

90%

Durant els 6 mesos següents

480 €

80 %

La resta de mesos que quedin per cobrar (màxim fins als 30 mesos)

Com diem, aquest no és lúnic canvi que es faria. Una altra de les coses que es planteja des de Treball és ampliar aquest subsidi pel que fa a beneficiaris. Ara mateix ho poden cobrar: persones amb càrregues familiars o persona que no tenen càrregues familiars però que tenen més de 45 anys.

Doncs bé, la intenció per a l'any vinent és que persones menors de 45 anys però sense càrregues familiars també ho puguin cobrar. Això implicaria pagar aquest subsidi mensual a un total de 150.000 persones més, aproximadament.

També ho podrien cobrar treballadors eventuals del sector agrari que no siguin ni d'Andalusia ni d'Extremadura, que eren els que fins ara podien cobrar-ho.

Un altre dels canvis, aquest no tan significatiu, seria eliminar el mes de carència que ara mateix cal esperar per poder cobrar aquest subsidi. A més, es permetrà que aquest es pugui cobrar mentre es treballa sense rebaixar la quantitat, encara que només durant els 45 primers dies.

Economia, per la seva banda, demana abaixar el subsidi

Com diem, són uns canvis que han causat enrenou. Doncs des del Ministeri d'Economia els plans eren ben diferents. La intenció des d'aquest ministeri era rebaixar la quantia a una mitjana de 442,5 euros al mes i que només es pugui cobrar durant 12 mesos. Es cobrarien:

  • 600 € els primers 3 mesos
  • 480 € el segon trimestre
  • 390 € el tercer trimestre
  • 300 € els darrers 3 mesos

Això sí, cal tenir en compte que no és una competència d'Economia, sinó de Treball. Aquest dilluns s'ha convocat una reunió amb els agents socials per discutir i valorar la proposta. Si se'n surt, es pretén que entri en vigor al llarg del 2024.