Muntatge amb una oficina d'ocupació de fons amb gent passant per davant i la cara seriosa del president Pedro Sánchez
SOCIETAT

Canvi imminent amb l'ajuda del SEPE per a persones més grans de 52 anys

El Gobierno té en ment reduir de forma notable l'edat de cobrament d'aquest subsidi específic per a gent gran, cosa que faria que molts més aturats el cobressin

El Gobierno té l'objectiu clar de baixar de 52 a 45 anys l'edat legal per poder cobrar el subsidi per desocupació especial per a gent d'edat més elevada. Recordem que aquest ajut, actualment, està adreçat a persones que es troben sense feina i que ja han liquidat totes les seves ajudes contributives. Estem parlant d'un subsidi de 480€ mensuals que abona el SEPE.

La veritat és que Yolanda Díaz, davant de la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Comerç i Empresa, Nadia Calviño, continua intentant imposar la seva llei dins del Gobierno. Aquesta modificació de la cobertura permetria accedir a aquest subsidi a 152.000 noves persones. Això sí, no podrien tenir familiars a càrrec, tal com ha avançat aquest dimecres Javier Ruiz a la Cadena SER.

Avui dia, prop de 900.000 aturats veuen com se'ls ingressa cada mes un subsidi per desocupació. Per si no n'hi hagués prou, també s'estudia que es pugui agilitzar el cobrament d'aquests subsidis. I liquidar aquell mes d'espera vigent que transcorre des del moment en què la persona demana l'ajuda al SEPE i fins que l'acaba cobrant un mes després.

Yolanda Díaz vol reduir l'edat de cobrament del subsidi de l'atur de 52 a 45 anys

La veritat és que el xoc entre aquestes dues dones fortes del Gobierno, com Yolanda Díaz i Nadia Calviño, és un fet. A la política gallega no li és indiferent que els diners s'han de gastar amb el cap fred. I actualment, amb el deute que pateix Espanya (arribava al setembre a 14.448 milions d'euros), potser no és el millor moment per modificar aquesta prestació.

Cal tenir en compte que aquesta és una prestació del SEPE especialment pensada per a aturats d'edats més avançades. I és que són els que més complicat ho tenen per trobar feina.

Per tots és sabut que, a més edat, en general, més difícil és que moltes empreses vulguin contractar-te. Per això fa uns anys es va crear l'ajuda específica a persones més grans de 55 anys, que més tard es va reduir a més grans de 52 anys.

És un subsidi del SEPE que dóna dret, a més, a cotització per a la jubilació. Els beneficiaris s'asseguren una pensió en cotitzar els últims anys de la seva vida laboral, encara que ho fan sense treballar. Ara això podria beneficiar molts més aturats, d'edats molt més baixes, a partir dels 45 anys, segons proposa Yolanda Díaz.

En els darrers dies, també hem sabut que Treball augmentarà els controls sobre els aturats que rebutgin una oferta de treball i podria deixar-los sense subsidi. Així, des del ministeri de Treball, es té al cap que les revisions siguin més habituals i que passin de ser semestrals a trimestrals.