Muntatge amb una ampolla i un got ple de llet i una dona amb la mà a la barbeta i cara de pensativa
SOCIETAT

Sencera, semidesnatada o desnatada?: La llet que més recomano com a nutricionista

L'elecció del tipus de llet pot semblar una ximpleria, però hi haurà moments en què sigui important

Moltes vegades em trobo, a la meva consulta de nutricionista, pacients que beuen llet semidesnatada o desnatada pel tema de no engreixar-se. Tenen a la llet sencera com el diable entre les llets i, per contra, sembla que les altres siguin la panacea.

Deixa'm dir-te que ni el dolent és tan dolent, ni el bo és tan bo. Recordem que cap aliment té la capacitat d'engreixar, per la qual cosa la llet sencera no engreixa. Hi haurà situacions en què serà la més recomanada, i hi haurà altres situacions en què ens decantarem per un altre tipus de llet.

Llet sencera, semidesnatada o desnatada: Quina és millor?

És cert que la llet sencera és la que té més calories, però això no ha de ser dolent, ja que l'important és d'on provenen aquestes calories. Té calories provinents dels greixos naturalment presents a la llet, per la qual cosa són greixos saludables i no hem d'eliminar-los.

Aquestes calories saludables que té tota la llet sencera també tenen un factor important: ens aporten més sacietat que la llet desnatada. Què passa? Doncs que la desnatada té tan poques calories i t'omple tan poc, que possiblement acabaràs compensant-ho amb qualsevol altre aliment.

Per no comptar que la llet sencera té molt més sabor i a la desnatada molta gent acaba afegint-hi sucre o algun endolcidor per compensar la seva falta de sabor, cosa que acaba sent pitjor.

De sempre s'ha cregut que la llet sencera és la pitjor… però potser ho hauríem de replantejar. Ara bé, tot dependrà també del context.

És a dir, si busquem un dèficit calòric, ja que possiblement ens interessarà una llet desnatada per no afegir més calories a la dieta i poder obtenir-les per altres aliments. En canvi, en una dieta hipercalòrica, gairebé de ben segur ens decantarem per la llet sencera. En una normocalòrica… també podem consumir sencera si és la que més ens agrada.

Els humans som els únics que prenem llet…

Sí, i els únics que ens hem adaptat al medi. Els únics que el diumenge ens fem un vermut amb unes braves i una paella de marisc.

Ens podem comparar amb els animals? Doncs en moltes coses sí, però en altres no. En el cas de la llet, no ens hem de comparar, ja que som una espècie molt diferent.

La llet és cardiosaludable, així que no és gens dolent afegir-la a la nostra rutina diària o setmanal. No caiguem en els rumors sense sentit que els lactis són inflamatoris o perjudicials per al nostre organisme i fixem-nos en allò que veritablement ens diu la ciència sobre això.

Però compte, no em malinterpreteu, la llet no és imprescindible, com cap altre aliment. Només dic que prendre-la no està malament.

➡️ Societat

Més notícies: