Santiago Niño Becerra parlant i fent gestos amb la mà
SOCIETAT

Les paraules encertades de Santiago Niño Becerra sobre el canvi d'hora a Espanya

L'economista Santiago Niño Becerra creu que Espanya continuarà tenint una hora més del que li correspondria

A la matinada de diumenge que ve caldrà canviar l'hora als rellotges. Dues vegades a l'any cal fer aquesta variació que continua generant molta controvèrsia. De fet, el conegut economista Santiago Niño Becerra pronunciava les últimes hores unes paraules molt encertades respecte a aquest tema.

Sempre s'ha dit que aquesta modificació obeïa sobretot a una qüestió econòmica a causa de l'estalvi d'energia. Cosa que cada cop queda més en dubte a causa de l'aparició de noves tecnologies.

El catedràtic i doctor en Economia recordava a través d'una publicació a la xarxa social X que aviat caldrà endarrerir els rellotges. "A les 03.00 hores del diumenge 29 d'octubre seran les 02.00", ha apuntat. Però en el cas del nostre país “continuarà tenint una hora més del que li correspondria”.

Això és així perquè es manté "vinculada al meridià de Berlín i no al de Greenwich com hauria de ser". I posa l'exemple concret de Vigo, que “és una hora més que a Porto”.

Per explicar això recorre a un mapa, on senyalitza amb una recta vermella la situació de les dues ciutats, que estan pràcticament a la mateixa alçada.

Fins quan caldrà continuar canviant l'hora?

La variació horària es fa amb la intenció d'aprofitar millor les hores de llum al llarg de l'hivern. En principi això ajudaria a disminuir la despesa energètica, a més de contribuir a alienar les jornades laborals d'Europa.

Amb el pas dels anys, diferents estudis han confirmat que aquestes modificacions gairebé no han tingut impacte des del punt de vista econòmic. Sobretot per la irrupció de les noves tecnologies. On més pot influir aquest canvi d'hora és en la salut de les persones, amb conseqüències importants en el son.

El 2019, la Comissió Europa ja va comunicar la intenció d'eliminar de manera definitiva aquestes variacions. Deixava a les mans de cada país la possibilitat que escollís l'horari per a tot l'any. En principi, aquesta normativa havia d'haver entrat en vigor el 2021, però el debat es va paralitzar per culpa de la pandèmia i la guerra.

Tot just s'han registrat avenços en aquest sentit durant els últims anys. En qualsevol cas, l'única cosa que està garantida és que al nostre país el canvi d'hora es mantindrà almenys fins al 2026.

L'any passat ja es va publicar al BOE el calendari oficial amb el començament i el final de l'horari d'estiu fins a aquesta data. Per tant, no ens quedarà més remei que continuar avançant i endarrerint les manetes un parell de vegades l'any.

➡️ Societat

Més notícies: