Muntatge amb una dona pensant i un rellotge marcant l'hora darrere
SOCIETAT

El dia que Espanya va deixar per sempre l'hora de Londres i va passar a la de Berlín

Espanya es regeix per un fus horari que no li correspon des de fa anys

Diumenge que ve, 29 d'octubre, de matinada, viurem el segon canvi d'hora d'aquest any. Aquella nit els rellotges s'endarreriran una hora per adaptar-se a l'horari d'hivern, per això dormirem una hora més.

El que succeirà, com a conseqüència, és que es farà fosc i clarejarà abans, cosa amb la qual cosa no tots estan d'acord. Deixant de banda aquest debat, també cal preguntar-se la raó per la qual a Espanya tenim un fus horari diferent des de fa anys.

Espanya té un fus horari que no correspon

Una de les coses que criden més l'atenció d'Espanya, inclosa Catalunya, és que vivim en un fus horari que no ens correspon. Llevat de les Illes Canàries, amb una hora menys, la resta del país es regeix per l'Hora Europea Central de Berlín.

De fet, s'hauria d'adaptar a l'Occidental (la de Londres). Per aquest motiu, s'avança una hora pel que fa al sol quan arriba l'hivern i dues durant l'estiu.

Com explica Pere Planesas, astrònom de l'Observatori Astronòmic Nacional a BBC Món, de vegades, "la discrepància entre l'hora solar i l'oficial pot arribar a ser de gairebé tres hores".

Franco va fer el canvi el 1940

Tots coneixem aquesta peculiaritat pel que fa a l'hora, però no sempre en sabem l'origen. Va ser Francisco Franco, l'any 1940, qui va prendre la decisió de fer aquest canvi, avançant l'hora seixanta minuts.

Fins aleshores, el país vivia regint-se pel meridià de Greenwich. És a dir, els rellotges reflectien una hora menys que ara (GMT +0:00). Les Illes Canàries és l'única regió que continua tenint aquest horari.

Sembla que hi ha opinions dispars pel que fa a les raons d'aquest canvi horari. Diverses fonts afirmen que es va realitzar per estar en sintonia amb l'horari que Hitler va designar per als territoris ocupats (GMT +1:00).

Tot i això, Planesas indica que és el "típic avançament de l'hora a l'estiu". El professor de Física de la Universitat de Sevilla, José María Martín-Olalla, considera "una casualitat" que l'avançament d'Espanya coincideixi amb l'horari de Berlín.

D'altra banda, el Govern de la II República ja ho va fer el 1938. Com explica el professor, "en èpoques de carestia econòmica, és normal que s'avanci l'hora". L'objectiu és "aprofitar més les hores de llum".

Altres països que van canviar l'horari

De fet, cal destacar que Espanya no va ser l'únic país que va canviar l'horari en aquella època. Tot i això, la majoria dels països van tornar a l'horari que els corresponia una vegada que va finalitzar la guerra.

Regne Unit i Portugal, per exemple, van canviar els rellotges adaptant-se a l'horari de Greenwich. Espanya, per part seva, no va canviar l'hora, ni tan sols després de la mort de Franco.

Crida l'atenció, així mateix, el cas d'Holanda, França, Luxemburg i Bèlgica. Tots haurien de ser a l'horari de Greenwich. Tot i això, mantenen la mateixa hora que el nostre país.

➡️ Societat

Més notícies: