Imatge de fons d'una persona amb un mòbil i una targeta a la mà i una altra amb mans amb bitllets

SOCIETAT

Revés per als bancs de tot Espanya: 'Hauran de deixar de fer-ho'

Facua denuncia que alguns bancs cobren fins a 12 euros per fer algunes transferències, però el 2025 tot canviarà

Els bancs que operen al nostre país s'han emportat un seriós revés. I tot després que Facua hagi publicat un article en què no surten ben aturats. En aquest cas, des de Facua han informat els clients dels bancs que, a partir del 2025, un nou reglament europeu ho canviarà tot.

La veritat és que imposarà que totes les transferències bancàries arribin als seus destinataris sense cobrament de comissions. A més, aquestes hauran d'arribar en un màxim de 10 segons.

A banda de comunicar aquesta novetat satisfactòria per als clients, Facua ha detallat quanta comissió cobren avui els bancs per aquestes transferències. La veritat és que les quantitats que cobren les entitats financeres són realment elevades i, per exemple, arriben fins als 12 euros en el cas d'entitats com Bankinter.

Cal dir que les transferències en línia que són nacionals, normalment, són gratuïtes, especialment quan l'usuari no té urgència a fer-les. Però sí que cobren comissions per fer-les de manera instantània.

No et podran cobrar comissió per transferències a partir del 2025

En aquest cas, Facua ha analitzat fins a set entitats bancàries i les comissions per transferències immediates que cobren als clients. Banc Sabadell cobra 0,95 euros, CaixaBank 5,94 euros, Santander cobra 6 euros i Bankinter fins a 12 euros. Openbank es queda en 4 euros i serien 2 euros si es té domiciliada la nòmina, Abanca cobra 1,50 euros i BBVA 1,25 euros.

Comissions aplicades pels bancs en transferències a Espanya 

ENTITATCOMISSIÓ (euros)
Bankinter12 
Santander6
CaixaBank5,94
Openbank4 (cobra 2 amb nòmina domiciliada)
Abanca1,50
BBVA1,25
Sabadell0,95

Tornant al que succeirà en tot just un any, les transferències han de ser immediates més enllà de l'hora i el dia en què s'executin. Només podran trigar aquests deu segons esmentats, i a més, l'ordenant haurà de ser informat que les transferències han arribat correctament.

El Parlament Europeu va acordar el 7 de febrer passat aquestes noves regles per al 2025, si bé, en primer lloc, ha de ser revisat aquest reglament pel Consell Europeu. El text ha estat acceptat pels estats membres i actualitza les normes vigents de la 'Zona Única de Pagaments en Euros'.

Aquestes novetats entraran en vigor 20 dies després de la seva publicació al Diari Oficial de la Unió Europea. Des d'aquest moment, les entitats bancàries dins de la zona euro tindran un marge de nou mesos per començar a fer aquestes transferències immediates i fins a 18 mesos per a enviaments. Per tant, a finals del 2025, aquesta nova forma de procedir amb les transferències bancàries arribarà a les nostres vides sense cap dubte.