Dos agents de la Policia Nacional al carrer i un cercle amb un telèfon mòbil
SOCIETAT

Si reps una trucada desconeguda i et diuen això, posa't molt alerta i penja

Els delinqüents van perfeccionant les seves tècniques per apropiar-se de les dades bancàries i personals de les víctimes

Els delinqüents van perfeccionant les tècniques d'engany per aconseguir cada vegada més víctimes. La darrera estratègia posada en marxa resulta especialment complicada de detectar. Per això, la Policia Nacional adverteix que si es rep una trucada desconeguda amb un determinat missatge, no dubtis a penjar immediatament.

Els estafadors es fan passar suposadament pel banc. Fan creure al ciutadà que es tracta d'una comunicació oficial, cosa que els permetrà guanyar-se la confiança.

Una veu comença dient: "Et truco de la teva entitat bancària. Per motius de seguretat, no verbalitzis la teva clau, marca-la al teclat". Només escoltar això, la recomanació de la policia és que procedeixis a tallar la comunicació.

Avisen que aquesta tècnica es fa dir spoofing, i a través d'ella aconsegueixen suplantar la identitat d'una companyia falsificant les seves dades. A primera vista se'ls podria concedir una certa credibilitat, sobretot perquè el número des del qual anomenen "coincideix" amb el del banc.

Tot i això, la Policia Nacional aclareix que "no són ells, ho han suplantat perquè no ho detectis". Demanaran al client que escrigui la clau d'accés a la banca en línia per qüestions de seguretat. Però seran capaços de captar els números marcats en funció del to de cadascun.

En cas d'una trucada sospitosa, avisa el teu banc

En cas que ens arribi una trucada d'aquestes característiques, ens posarem en alerta i penjarem al moment. Si ens sorgeix algun tipus de dubte, podem fer una sèrie de preguntes a la persona que es troba a l'altra banda de la línia. Però per a més garantia, és preferible tallar la comunicació i trucar directament al banc per confirmar que és un engany.

Aquest mètode és considerat força perillós, ja que qualsevol persona podria caure al parany dels delinqüents. Al contrari del que sol ser habitual, no fan servir un número desconegut. Es recolzen en un número amb aparença verídica que sol coincidir amb el de la seva entitat financera.

En qualsevol cas, cal mantenir en tot moment una actitud de desconfiança. Recorden que els bancs mai no sol·liciten per telèfon dades personals o associades als comptes. Tampoc no ho faran per email ni per SMS.

➡️ Societat

Més notícies: