Muntatge amb cara del xef José Andrés i en un cercle el seu trinxat
SOCIETAT

La recepta tradicional que prepara el xef José Andrés a l'hivern: només 4 ingredients

José Andrés ha desvelat com cuinar un plat típic de Catalunya que li encanta i que es prepara fàcilment

José Andrés és un xef espanyol famós que, sigui on sigui, no dubta a realçar la gastronomia del seu país. I això és una cosa que fa, per exemple, a través de la seva publicació a Longer Tables. N'és una bona mostra que ara ha desvelat com preparar una recepta tradicional: el trinxat.

Aquest és un plat típic dels pobles catalans de muntanya, que va menjar molt durant l'etapa de la seva infància que va viure a Barcelona. Per a José Andrés és “el sabor de Catalunya en ple hivern”. A més, ha destacat que es prepara només amb quatre ingredients, sense comptar la sal i l'oli d'oliva.

Ingredients per preparar el trinxat de José Andrés

INGREDIENTSQUANTITAT
Col1 unitat
Talls de cansalada4 unitats
Alls4 dents
Patates1 kg
SalAl gust
Oli d'olivaUn rajolí

Els passos que segueix José Andrés per elaborar el trinxat

1. Coure les patates i la col

El primer que cal fer per elaborar aquest plat, que té una aparença semblant a la de la truita, és afegir aigua i sal en una olla, per coure les patates. Quan el líquid comenci a bullir, es tiren aquestes, sense pelar. Es mantenen al foc fins que estiguin a punt.

Mentrestant, s'aboca aigua i sal en una altra cassola, que també es posa al foc. Quan aquesta comenci a bullir, s'hi incorpora la col, prèviament trossejada. Es té així fins que estigui tova.

Un cop estiguin a punt les patates i la col, es retiren de l'aigua. Es pelen els esmentats tubercles i s'afegeixen a una font al costat de la verdura. Després, amb una forquilla, es van aixafant fins a aconseguir un puré.

2. Fregiu els alls i la cansalada

Ara, en una paella s'hi tira un rajolí d'oli per fregir els alls pelats i laminats. Quan estiguin, es reserven i al citat oli s'hi afegeixen les rodanxes de cansalada ben trossejades.

En el moment que estiguin cruixents, es retiren i es guarden. L'oli de la paella no es llença, s'incorpora a la font on hi ha el puré.

3. Acabar de cuinar i emplatar el trinxat

Per finalitzar aquesta recepta tradicional, a la paella esmentada s'hi tira el contingut de la font. És el moment d'aconseguir que aquesta mena de truita es faci bé pels dos costats. Ja només quedarà emplatar col·locant damunt del trinxat els alls i la cansalada.

Pocs ingredients i pocs passos per elaborar aquest plat, seguint les indicacions de José Andrés. Un xef que recentment també ens ha ensenyat a cuinar, des de la seva publicació web, un bon brou i cigrons amb espinacs.