Imatge de fons d´una persona mirant un ordinador amb gest de preocupació i una altra imatge d´una maqueta d´una figura d´una casa i una altra de diversos bitllets d´euros

SOCIETAT

El que hauries d'estalviar per comprar una casa a Espanya al març

Aquelles persones que han de pagar una hipoteca destinen, aproximadament, el 37% del sou a pagar la quota mensual

Quan ens disposem a demanar una hipoteca o llogar un habitatge, no és una comesa gens fàcil, ja que els preus estan pels núvols en els darrers anys. Si veiem el preu mitjà de l'habitatge en venda al gener, es va fixar en 2.049 € el metre quadrat, apunta Idealista. Pel que fa al preu mitjà dels pisos de lloguer, aquest va arribar als 12,4 € a l'inici del 2024.

Per exemple, un habitatge de 85 metres costa una mitjana de 174.165 €. Pel que fa al lloguer d'un pis d'aquesta superfície, l'inquilí haurà de desemborsar al mes 1.054 €, una quantitat elevada per als temps que corren.

Els diners que necessites estalviar per comprar un habitatge amb hipoteca al març

Si ens centrem en el pagament de la quota hipotecària, aquest pagament és més reduït que el que estem obligats a realitzar en llogar un pis, exposa la immobiliària Don Piso. Amb tot, per a un habitatge de 70 m², la quota mitjana és de 650 € mensuals i per a un lloguer mitjà per a aquest habitatge, el desemborsament és de 850 € mensuals. Fins a un 23,5% més en el cas del lloguer.

Posant sobre la taula que el salari mitjà mensual al nostre país arriba als 1.700 € en 12 pagues, els espanyols han de dedicar el 50% a pagar el lloguer. Pel que fa a aquells que paguen rigorosament una hipoteca al mes , dediquen un 37% del seu sou a aquesta comesa.

El subdirector general de Don Piso , Emiliano Bermúdez, posa de manifest que generalment "Espanya ha estat un país de propietaris amb al voltant del 75% del total. I ho seguirà sent tot el temps que pugui", llisca.

"Hem d'estalviar 50.000 € per a l'entrada d'un habitatge a una gran ciutat"

"Si el lloguer creix no és perquè la gent prefereixi aquesta modalitat de vida, és que no li queda cap altre remei", explica. Davant d'aquesta situació, exposa que és "vital augmentar l'oferta i implantar polítiques d'ajuts a les persones amb un alt nivell formatiu i uns objectius salarials i financers". Al mateix temps que les seves expectatives i necessitats immobiliàries.

Sabent que l'Euríbor i el preu de l'habitatge segueixen elevats, Bermúdez apunta que el més important per adquirir un habitatge és els estalvis per pagar l'entrada. Aquest apunta que almenys cal "estalviar una mitjana de 50.000 € en efectiu per comprar un habitatge amb una hipoteca a qualsevol de les ciutats més importants d'Espanya".

Així mateix, exposa que el 2% dels que tenen una hipoteca s'endarrereix amb el pagament, un 3% menys que els llogaters (5%) que no compleixen els temps amb el pagament del lloguer. Lògicament, els bancs arrisquen molt menys si presten els diners a un comprador perquè es faci amb un habitatge que aquell que desitja llogar un pis.