Quantes menjades he de fer al dia?: Aquesta és la meva resposta com a nutricionista
Un cop més, trobem a l'àmbit de la nutrició un altre tema de debat: Quantes vegades hem de menjar al dia per mantenir una alimentació saludable?
Hi ha qui et dirà que amb 3 vegades n'hi ha prou, una altra gent corroborarà que 5 vegades, però realment les dues persones tenen raó. No hi ha un nombre exacte de menjars que hàgim de fer tant sí com no.
Idealment, sempre s'han recomanat 5 àpats al dia: esmorzar, mig matí, dinar, berenar i sopar. De sempre, ha tingut tant de pes aquesta recomanació que fins i tot la podem trobar al Ministeri de Sanitat del Govern d'Espanya.
No ens hem de prendre al peu de la lletra aquesta recomanació
Aquesta recomanació no té en compte diversos factors que poden influir en la distribució de menjars diaris. Per exemple, hi haurà persona que per torns de treball només podran fer 1 o 2 àpats diaris, i podran menjar el mateix quant a calories i macronutrients que una persona que fa 5 àpats.
Fins i tot, i tornant a enllaçar al Ministeri de Sanitat, ens diu textualment que hi ha factors com l'activitat, el tipus de treball i els horaris que poden marcar unes necessitats diferents.
Al final, també depèn dels hàbits i els gustos de cada persona. És a dir, hi ha qui prefereix menjar cada 2-3 hores, genial! N'hi ha d'altres que prefereixen distanciar-ho més i fer-ho cada 5 hores, perfecte!
“A mi m'han dit que per aprimar-me he de fer 5 àpats diaris”
I una altra vegada més… no, no és cert. No t'aprimaràs més o menys depenent del nombre de menjades que facis al dia. No importa la freqüència dels menjars, importen les calories diàries i l'organització de macronutrients que fem.
Ara bé, sí que estem en dèficit calòric, és a dir, consumim menys calories de les que necessitem, un truc per no passar gana és augmentar el nombre d'ingestes amb petites racions. Però de la mateixa manera, hi ha qui preferirà fer únicament 2 àpats però més copiosos.
I si sóc esportista?
Bona pregunta… Aquí sí que canvia la cosa. És cert que sempre cal respectar les preferències personals, però sempre intentant protegir l'entrenament. I com podem protegir-ho? Doncs assegurant un bon preentrenament, postentrenament i, depèn de com, intraentrenament.
De poc ens servirà si un esportista prefereix fer únicament dos àpats al dia i al matí i que la sessió d'entrenament sigui a la tarda.
A més, en esportistes amb recomanacions calòriques més elevades, és difícil poder concentrar molta quantitat de menjar en 2 o 3 vegades, per la qual cosa se sol repartir en més preses.
En conclusió: el nombre de menjars diaris no és rellevant
Com sempre, deixem de centrar-nos tant en el nombre de menjades perquè més que el nombre de preses, el que importarà serà el que consumim en cadascuna.
Segueix el patró que s'ajusti més a les teves preferències, gustos, horaris, torns laborals, activitat… i tria aliments de qualitat. I si creus que se t'escapa de les mans i no saps com fer-ho, consulta amb un nutricionista perquè t'assessori.
Més notícies: