Muntatge amb Pedro Sánchez i treballadors d'un taller mecànic
SOCIETAT

Les hores que treballaràs si el Gobierno redueix la jornada laboral a tot el país

La proposta de Sumar ha estat acceptada per la formació socialista

La reducció de la jornada laboral és un dels punts essencials que va exposar Sumar , el partit de Yolanda Díaz, per donar suport a Pedro Sánchez. De fet va ser un dels detalls que més confrontació va provocar entre les dues formacions. Però als ciutadans encara no els queda gaire clar en quina situació queden a partir d'ara.

La intenció inicial de la vicepresidenta segona era rebaixar l'actual jornada setmanal de 40 hores a 37.5 a partir del pròxim any. Això suposaria que cada dia es treballaria mitja hora menys. De les 8 hores diàries, es passaria a 7,5.

La durada que podria tenir la jornada laboral els pròxims anys

Però no queda gaire clar que passaria a partir del 2025. El més previsible és que Sumar optés per obrir un debat sobre aquesta qüestió. En qualsevol cas, tampoc no s'ha aclarit si es conformen amb aquesta reducció fins a les 37,5 euros o es decantarien per una mica més ambiciós.

Cal no oblidar que en molts dels convenis col·lectius i al sector públic ja es treballa amb aquests temps. Tot i això, no es descarta que la intenció passi per anar disminuint de forma gradual aquests períodes fins a les 35 o 32 hores. Si es duguessin a terme aquests plans, la jornada de treball rondaria entre les 6,5 i 7 hores diàries.

Com és lògic, qualsevol mena de reducció no tindria cap influència sobre els salaris. Se seguirien mantenint en les mateixes condicions encara que es rebaixessin les hores.

Aquesta qüestió s'integra dins del full de ruta marcat entre PSOE i Sumar en cas que hi hagi una legislatura. Però la investidura continua a les mans dels independentistes catalans.

L'hipotètic govern de coalició disposaria així d'una agenda socioeconòmica que contemplaria aquesta disminució de la jornada laboral. Però també inclourà novetats pel que fa al Salari Mínim Interprofessional. Tots dos partits van arribar a un acord per elevar-lo, tot i que encara no han concretat les xifres exactes.

Actualment està fixat en els 1.080 euros mensuals bruts distribuïts en 14 pagues. Això representa un augment del 47% en els darrers cinc anys. El que és previsible és que s'aproximi fins als 1.150 o 1.200 euros.

Altres pactes segellats entre les dues formacions

En aquest pacte de Govern entre els dos partits també s'hi incorporen altres mesures de gran rellevància. Entre ells un pla de xoc contra la desocupació juvenil, el reforçament del sistema de salut o l'ampliació dels permisos per naixement. Altres punts que es preveuen la reforma del finançament territorial, la derogació de la Llei Mordassa o el desenvolupament de la llei d'habitatge.