Imatge de fons d´una persona pagant en un datàfon amb targeta, una altra d´una dona amb gest de preocupació i una imatge d´un moneder amb bitllets d´euros

Ha arribat a Catalunya: l'estafa del 'carding' que buida els teus comptes a l'instant

T'expliquem en què consisteix l'estafa del 'carding' i com evitar-la

L'estafa del carding ja afecta de ple Catalunya i la policia està alerta per informar tots els ciutadans d'aquest nou frau cibernètic. Un que es basa en el robatori i explotació de dades de targetes de crèdit.

Tant la Policia, organismes com l'OCU han avisat d'aquesta estafa. També ho han fet els mateixos bancs, que han alertat tots els usuaris de targetes de crèdit que poden ser estafats. I ja els han avisat que els ciberdelinqüents podrien buidar els seus comptes en pocs segons.

Aquest frau consisteix en un procés en què els ciberdelinqüents usen informació de targetes robades per emprendre compres fraudulentes en línia.

El Banc d'Espanya ha alertat d'aquesta estafa creixent a la seva web. Un post que informa de les tècniques dels ciberdelinqüents per aconseguir les dades de les víctimes i com podem prevenir aquest tipus de frau.

A Catalunya s'han detectat casos: buiden els comptes en segons

Parlem d´un engany que consisteix en dues fases. En una primera, els lladres prenen les dades de les nostres targetes i posteriorment en fan ús per comprar productes o serveis. L'obtenció d'aquestes dades es realitza mitjançant el robatori físic, clonació de targetes, 'malware' o 'phishing'.

Fins i tot no és estrany que acudeixin a fòrums il·legals, on es venen i compren números de targetes i codis de seguretat. A partir d'aquí, fan petites compres per comprovar que les targetes són vàlides per utilitzar-les.

Poden utilitzar programes informàtics que proporcionen números de targeta a l'atzar gràcies al BIN. El BIN és el número d'identificació bancària: els sis primers números de la targeta pel qual coneixem el tipus de targeta que és i el banc a què pertany.

Després de veure que s'han dut a terme aquestes petites transaccions, els delinqüents comencen a fer càrrecs importants, fins i tot vendre aquestes dades a altres persones. En relació amb aquesta estafa, fa uns mesos, la Policia comunicava la detenció de cinc persones a Girona per cometre estafes de carding.

Consells per evitar caure a l'estafa del carding

Estem parlant d'una estafa on els clients poden patir pèrdues econòmiques importants. I els comerciants pateixen des de la pèrdua de productes, devolucions de càrrecs i fins i tot multes per incomplir les normes de seguretat.

Entre els consells principals per evitar caure al 'carding' està utilitzar xarxes segures en comprar en línia. És important fer servir targetes prepagament i no compartir informació de targetes comptes bancaris amb algú desconegut.

A més, és vital revisar els moviments i càrrecs de la teva targeta, instal·lar programes antivirus o utilitzar sistemes de verificació extres en pagar en línia. També és útil fixar alertes per rebre notificacions quan hi hagi alguna transacció amb la targeta.