Muntatge amb una persona posant gasolina al cotxe i un cercle amb una mà subjectant diversos bitllets d'euro
SOCIETAT

Revés per a milions d'espanyols que vulguin omplir el dipòsit en els pròxims dies

El preu de la gasolina torna a experimentar canvis en un període en què es produeixen milions de desplaçaments per tot el país

Milions de conductors espanyols s'emportaran un nou revés a l'hora d'omplir el dipòsit. El preu dels combustibles tornarà a experimentar una pujada, com és habitual en aquesta època de l'any. Per tant, com més aviat s'ompli el dipòsit millor, ja que entre dijous i diumenge ens espera un augment important.

És cert que en els darrers dies el preu mitjà dels carburants s'ha mantingut estable després de vuit setmanes consecutives d'increments. Però en períodes de molta circulació, com és el cas de Setmana Santa, quan s'esperen més de 16,5 milions de desplaçaments, la gasolina i el dièsel s'encareixen.

El preu dels combustibles és una cosa que va abordar l'economista Gonzalo Bernardos a La Sexta. Es va pronunciar, concretament, sobre dos moments de l'any en què tenen lloc destacades pujades, Setmana Santa i l'estiu.

L'expert explica que hi ha èpoques en què "els preus pugen perquè les benzineres incrementen el marge". Sobretot el període estival, amb agost al capdavant, i les dates compreses entre el Dijous Sant i el següent diumenge.

Assenyala que "els preus del petroli del barril de Brent als mercats internacionals s'han incrementat" de manera substancial. Van passar d'"estar al voltant dels 80 dòlars a estar als 88", per la qual cosa entén que sigui lògic que "paguem més".

El comportament dels combustibles

L'economista també va fer referència al “comportament asimètric” que adopten les estacions de servei amb els preus. Apunta que "quan hi ha una baixada en els preus (dels barrils), les benzineres reaccionen més tard perquè diuen que l'han comprat a un preu superior a l'actual".

Tot i això, quan s'eleva el cost, "de seguida s'aclimaten", apujant els seus preus. Per tant, aquesta Setmana Santa caldrà pagar més pels carburants. Sobretot perquè les benzineres aprofiten aquest període per elevar els marges.

Quant costa omplir els dipòsits de benzina i dièsel?

El preu mitjà del litre de gasolina se situa a 1,614 euros. Amb això, omplir un dipòsit de 55 litres suposa un desemborsament de 88,8 euros, que suposen 90 cèntims menys que la Setmana Santa de l'any passat. En aquella època, entre el 2 i el 9 d'abril, el cost era de 89,7 euros.

Per la seva banda, el litre de dièsel, segons les dades del Butlletí Petroler de la Unió Europea, arriba als 1,542 euros. Un tanc mitjà de 55 litres implicarà una despesa de 84,8 euros. Això representa 65 cèntims més que el 2023, quan el preu pujava a 84,15 euros.

➡️ Societat

Més notícies: