Una professora d'universitat assenyala el greu error que comets amb l'arròs i la pasta
La docent, experta en alimentació, ha advertit del risc en què poses la teva salut amb aquests productes
Una correcta alimentació és clau per gaudir de bona salut, per això hem de vigilar que sigui sana, completa i equilibrada. Però, alhora, hem de fer tot el possible per no caure en errors que poden posar en risc seriós el nostre benestar. Ens estem referint a errors com el que ara ha revelat la professora universitària Beatriz Robles.
En concret, ha revelat quina és la ficada de pota més habitual que cometem tots a l'hora de menjar arròs i pasta. I cal evitar-la tant sí com no per no emmalaltir.
La fallada més habitual en alimentació
Parlar d'una alimentació saludable requereix fer menció obligada a la dieta mediterrània, així com a la ingesta de fruites, verdures i fruits secs. Tot i que també suposa ser molt cautelosa amb ella i no cometre errors que posen en risc la nostra salut.
Robles, docent a la Universitat Isabel I i tecnòloga d'aliments, ha acudit al programa Saber Vivir, de La 1 per parlar d'aquestes fallades. Ho ha fet en companyia d'un altre company professional d'aquesta matèria, com és Mario Sánchez Rosagro.
Junts han parlat de les ficades de pota que cometem en matèria d'alimentació amb dos productes molt comuns a qualsevol cuina. Es tracta de l'arròs i de la pasta, que, segons l'Informe Anual de Consum del Ministeri d'Agricultura el 2022, són molt consumits al nostre país. En efecte, de mitjana, una persona pren 3,83 quilos del primer i 4,12 quilos del segon a l'any.
El que han fet aquests dos experts ha estat establir que ens equivoquem en consumir-los dies després de cuinar-los. El primer a indicar-ho ha estat Rosagro: “Són dos aliments especialment peribles i delicats. Per tant, només els hauríem de consumir després de 24 hores al frigorífic”.
“Això és degut a la presència d'un bacteri patògen, anomenava Bacillus cereus, que contamina l'aliment d'origen. A més, segrega toxines que són especialment preocupants, perquè aguanten temperatures de cuinat. I aquí hi ha el problema: encara que cuinem, no la destruïm, per la qual cosa ens pot portar a emmalaltir a llarg termini”.
En aquest punt, hi ha intervingut la docent per incidir què cal fer quan tenim sobres de qualsevol dels dos productes. Ha subratllat que “ens és igual que hagin estat al frigorífic o a temperatura ambient, que és fins i tot pitjor”.
“Ens és igual pegar-los-hi una bona escalfor abans de dinar, perquè sembla que la calor ho mata tot i no és així. La recomanació, per tant, és que per menjar-les com a màxim passin 24 hores”.
Alimentació: més consells que ha donat l'experta
La professional de l'alimentació ha compartit la seva intervenció a Saber Vivir al compte de X. En fer-ho, ha rebut més preguntes de ciutadans sobre la matèria i això l'ha portat a donar altres consells igualment interessants.
Per exemple, ha exposat que sempre cal descongelar qualsevol producte al frigorífic o al microones. No s'ha de fer mai col·locant-lo al taulell.
De la mateixa manera, ha advertit que cal evitar fer amanides de pasta o arròs per als viatges. En cas que no hi hagi una altra opció, cal preparar-les poc abans de consumir-les i mantenir-les el màxim temps possible abans de la seva ingesta a la nevera.
Més notícies: