Muntatge amb un panettone tallat i un cercle amb una noia menjant un tros del mateix dolç
SOCIETAT

La meva advertència com a nutricionista als que compren panettone per Nadal

Soc nutricionista i vull que coneguis el que realment passa amb el panettone, no deixis que t'enganyin

Els panettones son unes postres nadalenques molt tradicionals a Itàlia. I sembla que aquí han arribat per quedar-s'hi, ja que poc a poc, s'han anat fent un lloc al nostre Nadal.

Ha passat de ser un producte elaborat de manera artesanal i venut a certes botigues especialitzades, a estar a totes les prestatgeries de tots els supermercats del nostre país. El podem trobar en una amplíssima varietat, amb fruites, panses, xocolata, ametlles...

I per a mi, sens dubte el seu principal avantatge és que el podem consumir tant com a postres, juntament amb els torrons i altres dolços nadalencs, com per esmorzar amb el got de llet o acompanyant el nostre cafè o per berenar.

El panettone és un producte saludable?

La resposta és òbvia: No, perquè té molt de greix i sucre. Però ho analitzarem. El panettone original està elaborat a partir de massa brioix, preparat amb mantega o mantega de cacau, sucre, ous i massa mare a la qual se li pot afegir infinitat d'ingredients com ara panses, fruites confitades, poncem...

Fins aquí bé. El problema ve quan s'escullen ingredients de menor qualitat per a la seva elaboració. Com ja sabem, és un producte de rebosteria, per tant, hem de tenir clar que els seus ingredients no seran els més adequats per a la nostra dieta.

Tot i això, se segueix semblant al panettone original?

Comparant els ingredients que porta el panettone original amb els que venen als supermercats, veiem que hi ha força diferència. L'OCU ha comparat diferents panettones de diversos supermercats per veure quin era el millor i el resultat ha estat força decebedor.

Si comparem els ingredients del panettone original amb el que la indústria ens ofereix, es pot observar que la diferència és força notable i que, per tant, cap s'assemblarà quant a sabor ni a característiques nutricionals a l'original. Jo en aquest cas he fet el mateix.

He anat a diversos supermercats i he comparat la llista d'ingredients de les diferents marques que existeixen avui dia al mercat, i puc afirmar que la diferència és abismal.

Segons la recepta tradicional, el panettone s'elabora amb mantega. Doncs bé, la gran majoria, estaven elaborats amb olis de poca qualitat com eren palmell, soja, gira-sol, margarines o greixos vegetals de coco entre d'altres. Això per començar ja diu molt.

Pel que fa al sucre, el panettone original fa servir sucre com a tal. Compte! Que no n'aconsello el consum o l'abús, ni de bon tros. Però n'hi ha de pitjors.

El que he pogut observar és que la indústria utilitza sucre més, sucre invertit, xarops de glucosa, fructosa, dextroses, etc. Que per si no ho sabíeu també son sucres.

I si seguim indagant entre els seus ingredients, veiem que fan servir llevats en lloc de massa mare i això ja canvia el producte final quant a textura i sucositat. També fan servir infinitat d'additius, emulsionants, gelificants i aromes. No cal que digui gaire perquè arribeu a la mateixa conclusió que jo.

Més que un panettone, és una magdalena gegant

Ho fan per abaratir el producte. Si busquem un panettone semblant o amb les mateixes característiques organolèptiques que l'original, és molt difícil trobar-lo amb llistes tan infinites d'ingredients. Al final no és un panettone, sinó un ultraprocessat, és a dir, una magdalena gegant amb diferent sabor.

Com he comentat, l'OCUha comparat 16 panettones de diferents supermercats i els resultats han estat força decebedors, només dos destaquen sobre la resta.

Compte! Destaquen quant a textura i per tenir una aroma equilibrada, no per ser nutricionalment millor. Si em permeteu un consell, fixeu-vos sempre en la llista d'ingredients. No perquè porti més ingredients el producte serà de millor qualitat.

Si comprem un panettone ia la llista d'ingredients veiem que, per exemple, porta 14 ingredients i per fer aquest producte només se'n necessiten 6 o 7, aquest producte no s'assemblarà gens al que busquem.

Les taules nutricionals ronden gairebé tots els mateixos valors, tot depèn de la composició. Però a gairebé tots he pogut observar que cada 100 g de panettone corresponen a unes 360-380 quilocalories i que 25-28 g són de sucres afegits.

Com a nutricionista, he de dir que el seu valor nutricional no és gens bo i que el consum ha de ser ocasional. Tenint en compte que es tracta d'un producte de rebosteria, no se'l pot demanar gaire més.

Al meu entendre, si et ve de gust un panettone, compra'l a la teva fleca de confiança. On saps que els ingredients seran dins del que cap de “millor qualitat” i portaran allò que realment necessiten.

➡️ Societat

Més notícies: