Muntatge amb una persona agafant una ampolla d´oli d´oliva i un cercle amb una cullera amb una oliva plena d´oli d´oliva
SOCIETAT

No el consumeixis si ho has comprat: ordenen retirar un oli d'oliva a Espanya

La Guàrdia Civil deixa al descobert una organització dedicada a la comercialització d'oli d'oliva adulterat amb productes no aptes per al consum humà

Nova alerta als supermercats: aquest cop l'oli d'oliva n'és el protagonista. La Guàrdia Civil ha detingut onze persones que formaven part d'una organització dedicada a la distribució internacional d'oli d'oliva adulterat.

Aquesta xarxa fraudulenta, amb dues branques a Espanya i Itàlia, barrejava l'oli fins i tot amb productes no aptes per al consum humà. Després de destapar el negoci, s'ha ordenat la retirada immediata de tots els productes afectats dels supermercats.

En aquesta operació, coordinada amb l'Europol i els Carabinieri d'Itàlia, l'Institut armat va registrar vuit cooperatives de les províncies de Jaén, Ciudad Real i Còrdova.

Així comercialitzaven l'oli d'oliva adulterat

Totes les alarmes van saltar després que el Seprona de la Guàrdia Civil trobés diverses irregularitats en l'oli d'oliva que transportava un camió a Manzanares (Ciudad Real).

Després del que va passar, la Unitat Orgànica de Policia Judicial va posar en marxa l'operació 'Omegabad'. Aquesta maniobra va deixar al descobert l'organització, amb una branca espanyola i una altra d'italiana, dedicada a la comercialització internacional d'oli d'oliva adulterat.

A Itàlia es van retirar 500 ampolles de la marca ConDisano, un producte fruit de la barreja de diversos olis, per no complir els percentatges que apareixien a la taula nutricional. L'oli, etiquetat com de 'major qualitat', només contenia un 15%. El 85% restant eren olis de blat de moro i gira-sol.

A Espanya, l'organització contactava amb una empresa relacionada amb el procés de compra d'olis de menor qualitat. D'aquesta manera, allò que aconseguien era canviar la categoria, convertint-los en olis verge i verge extra, falsificant la informació del producte per poder vendre'ls com a tal.

Barrejant l'oli d'oliva de més qualitat amb els anomenats "olis tèrbols", un subproducte derivat de l'oliva, aconseguien la composició de greixos i eritrodiol perfecta per a la seva distribució. Al producte no sortien registrats els olis d'oliva de l'empresa vinculada, per evitar la traçabilitat.

L'oli d'oliva contenia productes no aptes per al consum

El que feien era etiquetar d'alimentaris uns productes que contenien olis llampants, que no són aptes per al consum humà. La funció del llampant, rescatat de les restes del producte refinat, és servir de combustible vegetal.

En total, s'han fet vuit registres simultanis a Espanya i Itàlia. D'aquestes inspeccions, cinc s'han fet en envasadores i magatzems d'oli de Jaén, Còrdova i Ciudad Real.

Finalment, les autoritats han immobilitzat 16 dipòsits i més de 5.200 litres d'oli d'oliva manipulat a punt per comercialitzar-lo. A més, s'han intervingut més de 91.000 euros en efectiu i quatre vehicles d'alta gamma. Igualment, diversos comptes bancaris han estat bloquejats.