Muntatge amb un metge en una consulta amb les mans damunt la taula i un cercle amb una persona agafant la panxa amb les dues mans

SOCIETAT

Soc nutricionista i t'explico les causes i com pots prevenir l'obesitat

Cada cop trobem molts més casos de pacients amb obesitat, de qualsevol edat, i sense donar-li la importància que es mereix

Avui, 4 de març, se celebra el Dia Mundial contra l'Obesitat. Són ants els casos que trobem d'aquesta malaltia, que fins i tot hi ha un dia mundial per conscienciar la població dels riscos que pot comportar.

I jo, com a nutricionista, no podia deixar passar aquesta oportunitat per explicar-vos tot sobre ella. L'obesitat pot comportar una sèrie de conseqüències perjudicials per a la salut. Conèixer-ne les conseqüències i tenir les eines per prevenir-la, és el primer pas per evitar patir aquesta malaltia.

Què és l'obesitat?

Podem definir l'obesitat com una acumulació de greix anormal o excessiu i que pot ser perjudicial per a la salut. Segons l'Hospital Clínic de Barcelona, és una malaltia crònica i progressiva, que afecta tant aspectes biològics com psicològics i socials.

Normalment, per identificar si hi ha sobrepès o obesitat, es fa servir l'Índex de Massa Corporal (IMC). Aquest és un indicador simple que relaciona el pes amb la talla. Si aquest és igual o superior a 25 és que hi ha sobrepès, i si és igual o superior a 30, hi ha obesitat.

Sembla fàcil, no? Doncs deixar-me dir que hi ha molts nutricionistes que estem en contra d'això. En el cas de nutrició esportiva, em trobo amb moltíssims pacients amb un IMC elevat, per la qual cosa se'ls hauria de catalogar com a obesos, però simplement és que estan per sobre quant a massa muscular.

Per això, cal tenir especial atenció i saber amb qui apliquem l'IMC, a més de fer servir altres paràmetres per diagnosticar de sobrepès o obesitat.

De quanta gent estem parlant que la pateix?

Doncs aquí ve la part que més por em fa escriure. Sé que són dades una mica espesses de llegir, però no ens hem de posar una bena als ulls i fer com si res.

Bé doncs, fem un repàs de les dades que ens va donar l'OMS (Organització Mundial de la Salut) el 2021:

  • Des del 1975, l'obesitat gairebé s'ha triplicat a escala mundial
  • El 2016, el 39% de la població adulta tenia sobrepès, i el 13% era obesa
  • El 2016 hi havia més de 340 milions de nens i adolescents amb sobrepès o obesitat

Quines són les causes de l'obesitat?

Doncs realment les causes del sobrepès o obesitat són moltes, és evident que no és un sol factor el que ho causa. Però per entendre'ns ràpidament, es dona quan hi ha un desequilibri entre les calories que es consumeixen i les que es gasten. És a dir, se'n consumeixen més de les que es gasten.

També ha augmentat molt al llarg dels anys, ja que avui dia trobem als supermercats més opcions d'aliments ultraprocessats dels que trobaven les nostres àvies.

Per les vides tan atrafegades que portem, també hi ha moltíssim sedentarisme i poc temps o opcions per fer esport. Però no cal fer servir aquestes excuses, no cal dir que no hi ha temps, perquè estic segura que mitja hora al dia et sobra per moure't una mica, però una altra cosa és que no vulguis.

Quines són les conseqüències de l'obesitat?

Com podeu imaginar, les conseqüències són força fatals per a la salut, i en trobem més d'una:

  • Malalties cardiovasculars, que van arribar a ser la principal causa de mort el 2012
  • Síndrome metabòlica
  • Diabetis
  • Hipertensió arterial
  • Trastorns de l'aparell locomotor com a osteoartritis
  • Alguns tipus de càncer (endometri, mama, ovaris, pròstata, fetge…)
  • Apnea del son i problemes respiratoris
  • Malaltia mental com a depressió
  • Colesterol alt

I ara anem amb el kit de la qüestió… Com la podem prevenir?

El sobrepès i l'obesitat es poden prevenir, això és clar, fins i tot es pot tractar quan apareix, però cal seguir una sèrie de consells molt senzills:

  1. No consumir més calories de les que gastes
  2. Fer exercici físic
  3. Tenir una dieta variada i equilibrada
  4. Consumir prou fruita i verdura, és a dir, 5 o més racions
  5. Limitar el consum d'ultraprocessats, farines refinades, sucres, greixos…
  6. No picar entre hores
  7. Dormir suficients hores
  8. No fumar
  9. No consumir alcohol
  10. Evitar begudes com els refrescos o sucs i prioritzar sempre l'aigua