Imatge de fons de dues persones subjectant un pastís amb espelmes, i una altra imatge d'un calendari de febrer amb el 29 marcat en vermell
SOCIETAT

Què és un any de traspàs i quan celebren l'aniversari els nascuts el 29 de febrer?

Cada quatre anys, comptem amb un dia més al calendari i així celebren el seu aniversari els nascuts en any de traspàs

Cada quatre anys el calendari té un dia més dels 365 dies habituals. Estem parlant de l'any de traspàs, com el que ens arriba aquest dijous 29 de febrer del 2024. Cal apuntar que, realment, un any dura 365 dies, cinc hores, 48 minuts i 45,10 segons.

Estem parlant d'un excedent d'hores i minuts que s'acumula d'un any per a un altre i cada quatre, s'ajunten perquè tingui lloc el 29 de febrer.

Un any particular, conegut com a any de traspàs i pel qual el 2024 tenim 366 dies al calendari. La normativa civil, segons Timeout.es, fixa que a efectes legals els nascuts un 29 de febrer compleixen anys a les 0.00 del dia 28 de febrer d'un any normal. Pel que fa al pròxim any de traspàs que ens trobarem, serà el 2028.

Què passa amb els aniversaris del 29 de febrer en un any normal

A l'hora de celebrar l'aniversari, aquelles persones que van néixer el 29 de febrer, només ho celebren a la data exacta cada quatre anys. A la resta d'anys solen celebrar el seu aniversari el 28 de febrer o, en tot cas, l'1 de març. Respecte a la llei, aquests nens i nens queden registrats al Registre Civil sota aquesta data del 29 de febrer.

Entre aquells que van néixer un 29 febrer, i se'ls coneix com a 'leapers' en anglès ('leap year' és any de traspàs), hi ha noms com l'escriptor John Byron. També el compositor Gioachino Rossini o el president del Gobierno, Pedro Sánchez, celebra el seu aniversari en aquesta data.

També va existir un dia 30 de febrer

Encara que sembli que no, però aquest dia extra de l'any o 'leap day' també celebra el santoral i el 29 de febrer es commemora el dia dels sants següents. Són Gregorio de Narek, Romà de Comtat i Augusto de Chapdelainede.

Hi ha altres curiositats de la història relacionades amb l'any de traspàs i fins i tot en alguns llocs del món hi ha hagut el 30 de febrer. El cas més notori va ser a Suècia l'any 1700 que es va implantar per abolir el calendari suec i tornar al calendari julià.

Al seu torn, a l'Antiga Unió Soviètica hi va haver un 30 de febrer el 1930 i el 1931. En aquells anys es va incloure un calendari revolucionari en què cada mes constava de 30 dies i els dies de festa sobrants no pertanyien a cap mes. Un any després, el 1932, el calendari va reprendre la seva rutina habitual.

➡️ Societat

Més notícies: