Imatge de fons d'una dona amb un mòbil a la mà i cara de sorpresa, amb una altra imatge en primer pla d'un ordinador amb una pantalla de sol·licitud de contrasenya
SOCIETAT

L'OCU alerta del missatge preocupant que podries rebre en qualsevol moment

Si reps un correu en què et fan xantatge amb fer públiques unes imatges sensibles, segueix els consells de l'OCU

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha estat molt atenta als últims missatges que ha consultat de l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE). A l'últim alerten d'una nova campanya de correus fraudulents. Uns en què els usuaris pateixen amenaces com la d'extorsionar amb enregistraments íntims, a través de programes espies.

L'amenaça fa que els xantatgistes intentin comprar a les víctimes, exigint-los un pagament en un moneder de bitcoin. Estem parlant de la tècnica coneguda com a 'Sextorsió', xantatge del qual també s'ha fet ressò la Policia Nacional a TikTok. 

 

A través d'estratègies d'enginyeria social, els malfactors aconsegueixen les dades i et fan creure que tenen informació molt sensible. En aquest cas, serien imatges sexuals, altament compromeses, que farien públiques i podrien arruïnar la teva vida. 

L'OCU alerta d'un correu fraudulent amb què et volen fer xantatge 

El correu en qüestió comença dient: "Vull informar-te sobre una situació molt dolenta per a tu". Alhora, t'indiquen que, gràcies a un programa espia, han accedit als teus dispositius i han pogut aconseguir aquesta informació per la qual t'estan fent xantatge. 

Perquè no es publiqui aquesta suposada informació que tenen sobre tu, et demanen que facis una transferència a un moneder virtual de criptomonedes bitcoin. 

Consells pràctics si ets víctima d'una 'Sextorsió' 

Tot i el missatge amenaçador que pot provocar cert pànic a la víctima, des de l'OCU aconsellen que "estiguis tranquil". 

"No et preocupis, perquè ni estan fent servir el programa Pegasus, com així t'informen en el correu, ni altres programes espies". Només és una amenaça perquè la víctima s'ensorri i faci aquesta transferència de criptomonedes. 

  • No responguis al xantatgista
  • No li paguis res i denuncia'l
  • No eliminis el missatge, ja que et servirà com a evidència si tens problemes
  • No facis egosurfing durant un temps, així evitaràs que es filtrin informacions sobre tu que no desitges

L'OCU recomana que sempre cal tenir sentit comú i precaució davant d'aquests malfactors. Uns que tenen l'objectiu que entris en el joc i perdis els nervis, perquè li facis cas en les peticions fraudulentes. 

➡️ Societat

Més notícies: