Un home treballa amb el seu ordinador, i al cercle, un mòbil amb la pantalla de Google i un cadenat
SOCIETAT

Què és l'Egosurfing, la manera d'evitar les estafes que recomana l'OCU

L'OCU proposa que de tant en tant naveguem per la xarxa a la recerca de dades o informacions sobre nosaltres

Hi ha una sèrie d'accions que els usuaris hauríem de fer a Internet per evitar possibles estafes. Una consistiria en l'egosurfing, que és bàsicament navegar per la xarxa a la recerca de referències i informacions que hi hagi sobre nosaltres. D'aquesta manera, com indiquen des de la Unió de Consumidors i Usuaris (OCU), serà possible trobar filtracions de les nostres dades.

Ho consideren com una mesura preventiva, i més en els temps en què corren, en què estem excessivament exposats. L'ús de xarxes socials, aplicacions com WhatsApp o serveis en línia ens deixen força al descobert. Sobretot quan apareixen en públic detalls que considerem de caràcter privat.

L'OCU recorda que qualsevol pot compartir una foto nostra o filtrar una informació que ens afecti. Però també hi pot haver un problema de seguretat en empreses o organismes que provoqui una situació compromesa.

L'egosurfing ens permetrà descobrir el contingut que hi ha sobre nosaltres a Internet, de dades i informacions que estan a l'abast de qualsevol persona. Convé de tant en tant fer un repàs per valorar si val la pena o no adoptar algun tipus de postura. Si es localitzés alguna cosa inadequada, hauríem de fer el possible per modificar-ho o suprimir-ho.

Un home es lamenta davant de l'ordinador, i al cercle un ciberdelinqüent amb contrasenyes

Com fer egosurfing

Per cercar detalls sobre nosaltres a la xarxa, el més ràpid i simple seria acudir al cercador de Google. Allí introduirem el nostre nom i cognoms entrecometes. És probable que si comptes amb xarxes socials apareguin els teus perfils i les fotos que vas fer servir per a aquests mateixos perfils.

Tampoc estaria de més que ampliares la cerca a altres cercadors. Seria convenient, a més, que variaries la recerca esmentada incorporant alguna dada, com la ciutat o empresa. Si volem sentir-nos més protegits cal que configurem la nostra privadesa digital per no ser víctimes d'una possible filtració.

Com actuar davant d'una informació que no vols que sigui a Internet

En fer egosurfing és probable que trobis alguna cosa sobre tu. No s'ha de tractar de res dolent, encara que en alguns casos el contingut pot ser considerat privat o inadequat. Sobretot a les xarxes socials

En aquestes plataformes, l'OCU recomana revisar la configuració de privadesa. D'aquesta manera determinaràs qui et pot etiquetar o qui tindrà accés al contingut que comparteixis. En certes situacions, potser t'hauries de plantejar contactar amb aquestes xarxes perquè esborrin aquesta informació o publicacions que hi ha sobre tu sense que hagis donat el teu consentiment.

L'usuari també té la possibilitat d'exercir el dret a l'oblit. El Reglament General de Protecció de Dades permet que qualsevol pugui reclamar que les vostres dades personals no apareguin en els resultats de cerca. Això obliga els cercadors a eliminar qualsevol contingut que no s'ajusti amb els interessos del reclamant.

Quan es tracti de publicacions de caràcter violent o sexual que es difongui de forma il·lícita, també hi haurà la possibilitat de sol·licitar-ne la retirada. Es pot gestionar l'eliminació d'aquesta informació a través de l'Agència de Protecció de Dades a través del canal prioritari.

➡️ Societat

Més notícies: