Imatge de fons d'un agent de la Policia Nacional amb una altra persona amb un mòbil a la mà i el logotip de WhatsApp
SOCIETAT

Salten les alarmes per l'última estafa per WhatsApp amb què timen milers d'euros

Desconfia si t'arriba un missatge per WhatsApp oferint-te diners a canvi d'una feina molt senzilla i ràpida

WhatsApp s'ha convertit en l'últim mitjà emprat pels delinqüents per cometre les seves estafes. Així ho adverteix la Policia Nacional, que posa en avís els ciutadans davant el repunt de casos succeïts. Són diverses les persones al nostre país que han estafat amb diversos milers d'euros.

El procés que posen en pràctica és molt senzill. Es posen en contacte amb les víctimes mitjançant aquesta aplicació de missatgeria instantània. Els ofereixen guanyar una certa quantitat de diners a canvi d'uns likes a les xarxes socials.

Sembla una cosa molt senzilla i ho és, però darrere d'això s'hi amaga una estafa. En un primer moment, en enviar-los el missatge per WhatsApp se'ls ofereix fer una prova per obtenir una recompensa.

Se'ls explica que treballen "amb empreses d'Instagram que estan disposades a pagar per una exposició més gran". En aquests instants cal contractar un important nombre d'empleats davant el gran volum d'activitat que tenen.

Assenyalen al missatge que "et faré un encàrrec de prova i, un cop acabat, et pagaré cinc euros per veure si estàs preparat per a la següent feina". Tot això ho fan amb la promesa d'oferir des de 50 fins a 600 euros al dia.

Els detalls que delaten els estafadors

Hi ha diversos detalls en què el ciutadà s'ha de fixar per no caure a la trampa d'aquests lladres. Desconfia d'aquells que es presentin per WhatsApp com a reclutadors de feina i ofereixin diners fàcils i ràpids.

En aquest cas, segons es desprèn d'aquesta investigació feta per eldiario.es i la Policia Nacional, els números solen ser de l'estranger. En general, de Líbia, Regne Unit, Togo, Guatemala o Bangla Desh. Tot i que també s'han detectat números de prepagaments donats d'alta al nostre país.

El procés d'engany

La primera prova que sol·liciten consisteix que l'usuari doni 'M'agrada' a una publicació o segueixi diferents perfils en xarxes socials. Per confirmar aquesta acció cal enviar una captura de pantalla. Un cop compleixin aquesta comesa rebran uns diners i a partir d'aquí se'ls enviaran més encàrrecs.

Entre altres coses, prometen fins a 1.120 euros al dia per veure un vídeo o ajudar els venedors a generar dades reals, expliquen. El pas següent de l'estafa els portarà a utilitzar Telegram, que resultarà molt més senzill per no deixar rastre.

En aquesta aplicació els demanaran que entrin a un canal on es reuneixen altres víctimes i perfils falsos. Se'ls emplaça a fer transferències per Bizum a canvi d'obtenir recompenses molt interessants. En fer aquests enviaments de diners, se'ls promet unes comissions més altes.

L'usuari ha de donar 500 euros, però a canvi li asseguren 600 euros de premi. Com més gran sigui la quantitat invertida, també obtindrà uns beneficis més alts. Però quan se n'adoni comprovarà que els delinqüents han fet menys transferències de les que ell va arribar a fer.

Arribat el moment, aquestes devolucions de diners cessaran i els canals de WhatsApp i Telegram s'eliminaran. La policia adverteix que alguna víctima va arribar a perdre fins a 18.000 euros en tot just un parell de dies. Afegeixen, a més, que aquest tipus de conductes poden comportar problemes a l'usuari enganyat.

Sense voler-ho, pot arribar a estar participant en un intent d'estafa en redistribuir els diners d'unes víctimes a les altres. Recorden que les empreses serioses no exigeixen avançar cap quantitat per treballar, i menys a través d'aplicacions de missatgeria.

➡️ Societat

Més notícies: