Imatge de fons d'un cotxe en una carretera i una altra imatge d'un xiulet especial per espantar animals conduint

SOCIETAT

L'objecte que la DGT recomana tenir al cotxe per evitar grans ensurts

La DGT aclareix què has de portar per espantar els animals i minimitzar els riscos de patir un accident

Quan anem conduint per alguna de les carreteres espanyoles, ens podem trobar amb certs perills. Un és que se'ns creui un animal, podent provocar en molts casos un accident important.

Segons dades de la DGT, aquests van intervenir en 35.661 accidents a les vies interurbanes a Espanya el 2022. Una xifra a la qual caldria sumar els que van tenir lloc al País Basc i Catalunya.

A més, segons l'Observatori Nacional de Seguretat Viària, el 2022, dues persones van morir en accidents amb presència d'animals domèstics o salvatges. El cas és que aquest és el motiu pel qual la gent sempre aconsella als conductors que portin un objecte al vehicle per espantar-los.

L'objecte que has de portar al cotxe, segons la DGT, per evitar accidents amb animals

Ens referim a un xiulet que s'instal·la a les reixetes del radiador del cotxe o sota els retrovisors. Quan el vehicle circula a una velocitat superior a 50 km/h, comencen a emetre un so que espanta els animals. Parlem d'un so que un ésser humà no pot detectar, però fa saber als animals que hi ha vehicles circulant per la carretera.

Per si no n'hi hagués prou, també els passos de fauna estan començant a veure's al nostre país. I la DGT ha anat executant aquesta iniciativa originària d'Holanda per prevenir accidents que afecten les espècies que habiten en entorns naturals. Es tracta de passos segurs perquè aquests animals travessin les carreteres sense tenir cap risc que els puguin atropellar.

La DGT exposa que si tens la desgràcia de trobar-te un animal, per exemple, un porc senglar o un cérvol mort a la carretera, aquest animal s'ha de retirar. Això sí, notificant-ho prèviament a la Guàrdia Civil.

Seran ells els que executin aquesta acció i tingueu molta cura, perquè en cas d'ometre aquesta trucada et podrien multar fins amb 200 €. I és que deixar l'animal a la calçada genera un risc potencial per a la resta d'usuaris que hi circulin.

Per exemple, si un animal és viu, però no es pot moure és vital avisar un veterinari i les autoritats locals pertinents. Si ens trobem en àrees cinegètiques, haurem de trucar al SEPRONA, que són els encarregats i responsables de la protecció d'aquests espais.