Imatge a color de San Eladio corresponent a un tapís a la catedral de TOledo

SOCIETAT

Santoral d'avui, diumenge 18 de febrer del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns dels sants que l´Església catòlica recorda el 18 de febrer, mitjançant el seu Santoral

El Santoral és el conjunt de les persones venerades per l'Església catòlica com a sants o beats cadascun dels dies de l'any. D'acord amb la tradició catòlica, tots tenen una data en concret que commemora la seva obra i gràcia. El 18 de febrer recordem especialment un sant que fou eclesiàstic i home d'estat a l'època visigoda.

Quin Sant és el més important d'aquest diumenge, 18 de febrer?

El dia 18 de febrer l'Església catòlica commemora Sant Eladi de Toledo. Va néixer al segle VI a l'Espanya visigoda. El seu successor a la seu, Sant Ildefons, va deixar escrita breument la seva trajectòria a l'obra De viris illustribus.

Segons aquest escrit, Eladi va ser abat d'un monestir, governador d'una província i membre de l'Aula Regia durant el regnat de Sisebuto. Explica aquest escrit que va aconsellar al rei que expulsés els jueus del regne visigot de Toledo.

L'any 615, Sant Eladi va ser triat bisbe de Toledo i va coincidir amb els regnats de Recared II, Suintila i començaments del de Sisenand. Anys després, alguns autors apunten que va tornar al monestir, després de renunciar a l'episcopat, fins que va morir el 633.

Eladi (Eladio en castellà) és un nom d'origen grec que vol dir "pertanyent a l'Antiga Grècia". A Espanya hi ha més de 7.000 homes anomenats Eladio que podrien aquest dia rebre felicitacions per part de familiars i amics.

Sant Francesc Regis Clet, un altre Sant important

Prevere i missioner d'origen francès que va viure al segle XVIII. Pertanyent a l'ordre dels lazaristes enmig de grans dificultats, va anunciar l'Evangeli a la província de Hubei, a la Xina. Va ser denunciat per un apòstata i, després d'una llarga captivitat, va ser escanyat per la seva condició de cristià.

Primer pla a color de Sant Francesc Regis Clet
Sant Francesc Regis Clet | Alfa & Omega

Beat Joan de Fiésole

Més conegut com a fra Angelico, va ser un prevere de l'Ordre de Predicadors que va viure entre els segles XIV i XV. Va ser un pintor quatrecentista italià que va saber combinar la vida de frare dominic amb la de pintor consumat. Va seguir de prop Crist i va expressar en les seves pintures allò que contemplava interiorment.

Primer pla a color del Beat Juan de Fiésole
Beat Joan de Fiésole | Fundación Juan March

Altres Sants: el Santoral complet del diumenge 18 de febrer

El Santoral, a més de Sant Eladi, commemora també aquest dia aquests altres sants i beats: