Un grup de persones celebren amb cava un premi de loteria
SOCIETAT

El número que els matemàtics creuen que guanyarà la Loteria de Nadal i on comprar-lo

Està entre els més buscats per al sorteig de la Loteria de Nadal i només es ven en una única administració espanyola

El sorteig de la Loteria de Nadal se celebrarà en uns dies i els matemàtics ja han triat el número que probablement es converteixi en el guanyador. És un dels més buscats, any rere any. Però per trobar-lo caldrà desplaçar-se fins a Còrdova, a l'única administració que el despatxa.

La majoria dels participants es deixen portar per un pressentiment o per alguna data especial per seleccionar els dècims. En qualsevol cas, tots els números entren al bombo i compten amb les mateixes probabilitats de resultar agraciats amb la Grossa .

Però en aquesta edició de la Loteria de Nadal , una de les xifres més demandes és el de la constant de Kaprekar, el 6174. Aquesta teoria deu el seu nom al matemàtic indi Dattatreya Ramachandra Kaprekar.

Què és la constant de Kaprekar?

El 1949, Kaprekar va comprovar que realitzant una resta amb quatre dígits no iguals, el resultat sempre ens portaria al mateix número, el citat 6174. Si s'escull, per exemple, com a xifra el 3005, el valor màxim que se n'extreu és el 5300 i el mínim 0035.

La resta d'ambdues combinacions ens permetrà aconseguir el 5265. En reorganitzar aquests dígits per tornar a trobar un valor màxim i mínim, s'aconseguiran el 6551 i el 2556. La repetició d'aquesta operació diverses vegades donarà com a resultat final el 6174.

On es ven aquest número de Loteria de Nadal?

Els experts ho consideren com el forat negre matemàtic. Per això té una certa connotació per a algunes persones i cada any es llancen a comprar-lo. Això sí, el 2023 només es podrà aconseguir en una administració de loteries de Còrdova.

Tots els dècims del 6174 estan a la venda a la número 18 de l'avinguda de la Viñuela, segons Antena 3. Coneixent l'interès que desperta aquesta combinació és més que probable que s'hagi esgotat en molt poc temps. No obstant això, la probabilitat que toqui la Loteria de Nadal és igual per a totes les boles que s'introdueixen al bombo.