Ni Jordi Cruz, ni Nandu Jubany: el millor Tortell de Catalunya està en aquest local
Es tracta d'un dels dolços més esperats d'aquestes festes i es pot comprar en diferents sabors
El Tortell de Reis és un dels dolços més venerats. El sabor i la textura el fan únic i molts lamenten que només es pugui comprar uns quants dies a l'any. Per això, és imprescindible comprar el millor, per no perdre's gens ni mica de qualitat a cada mos.
Molts pensaran que els més saborosos són els elaborats per les mans de famosos xefs, però res més lluny de la realitat. La Vanguardia ha revelat quin és el millor Tortell de Reis de Catalunya, així que apunta i reserva el teu. És el de Mònica Gregori, de l'Obrador dels 15 de Barcelona.
Aquesta pastissera va aconseguir alçar-se amb el premi al millor Tortell de Reis clàssic de Catalunya. Per la seva banda, Eric Ortuño, de L'Atelier, va destacar amb el seu innovador tortell creatiu. La competició va tenir lloc el mes de gener passat i va reunir més de 50 professionals del món de la pastisseria catalana.
Els secrets del millor Tortell de Barcelona
A la versió tradicional, el farcit de massapà i la decoració amb fruita confitada eren requisits obligatoris. Per part seva, la categoria creativa va permetre als participants innovar en ingredients i presentacions. Sempre sota els estrictes criteris de qualitat, sabor i aspecte del jurat.
Mònica Gregori va impressionar amb el seu tortell clàssic, descrit pel jurat com un brioix de "gran nivell", combinat amb un massapà de qualitat i una decoració fidel a la tradició. Entre els finalistes d'aquesta categoria van destacar Albert Sánchez, del Forn Joan del Papiol i Sant Feliu de Llobregat, i Gerard Gil, del Forn Gil. D'altra banda, Eric Ortuño va triomfar amb el seu Roscottone Gold, una fusió de panettone amb gingebre, caramel i dolç de llet.
Aquesta creació va destacar entre propostes de professionals com Eva Gil, del Forn Gil, i Blas Cantero, de Panacea Obrador a Palafolls. Ara no hi ha dubte que el Millor Tortell de Reis es menja a Barcelona, encara que segur que no és l'única ciutat.
Les pastisseries ja tenen tots els forns encesos per intentar aconseguir el millor dolç del dia més màgic de l'any. Aquest pastís en forma rodona té una tradició al darrere, com el sabor i el llegat que deixa al paladar dels seus comensals. L'origen del Tortell està vinculat a celebracions paganes a l'antiga Roma, com les Saturnals, unes festes dedicades al déu Saturn.
Els orígens del Tortell, el dolç més esperat de Nadal
Durant aquestes festes, es repartia un pa dolç circular entre la població, que simbolitzava el retorn del sol i el cicle de les estacions. Sovint, aquest pa contenia una fava dins com a símbol de prosperitat. Amb el temps, la tradició va ser adoptada pel cristianisme i es va adaptar al context de l'adoració dels Reis Mags.
A Espanya i Catalunya, el Tortell es va popularitzar especialment durant els segles XVI i XVII, expandint-se a altres regions del món. Els qui coneixen bé el sabor saben que és un brioix de massa dolça en forma de corona. Sol estar decorat amb fruita confitada, que simbolitza les joies de les corones dels Reis Mags, i sucre empolvorat.
Sens dubte, una de les postres més esperades de Nadal. Tot un regal per als sentits dels amants d'aquestes festes on se celebra i, per descomptat, es menja. Ja queda menys per escollir el teu preferit d'aquest any.
Més notícies: