Imatge de fons duna persona en cadira de rodes i una altra dun cartell del Ministeri dOcupació i Seguretat Social
SOCIETAT

El motiu pel qual la Seguretat Social acaba d'anul·lar una pensió d'invalidesa

L'afectat cobraria una pensió de gairebé 2.500 euros després de patir un accident laboral en caure d'una taula a la feina

En els darrers dies hem conegut una sentència contundent que anul·la una elevada pensió d'invalidesa permanent de la Seguretat Social. El Jutjat Social número 4 de Sant Sebastià ha rebutjat l'expedient que reconeixia a un treballador una situació d'invalidesa permanent absoluta. I tot plegat, a conseqüència d'haver patit aquest home un accident de treball.

Així doncs, la sentència és clara i considera que aquesta persona "ha fingit uns patiments que realment no té". El cas és que aquesta sentència encara no és ferma i l'afectat pot interposar un recurs davant la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia. Amb tot, el jutjat considera efectiva la demanda de la seva empresa, CIMDE SL, i desestima la que va interposar el treballador.

Entre altres conseqüències, deixa sense efecte la resolució de l'Institut Nacional de la Seguretat Social per la qual sí que se li podia concedir la pensió d'invalidesa. Aquella que el passat 15 de març del 2023 reconeixia tal invalidesa permanent absoluta al treballador.

La raó per la qual la Seguretat Social pot anul·lar aquesta pensió

La sentència exposa que el desembre de l'any 2021, aquest treballador va tenir un accident a l'empresa on treballava. Tot va passar en caure d'una taula d'una altura de 80 centímetres, picant-se amb l'espatlla dreta i el cap.

El 15 de març del 2023, l'Institut Nacional de la Seguretat Social reconeixia aquesta situació d'invalidesa permanent absoluta. Una amb què podria cobrar "una pensió vitalícia del 100% de la base reguladora de 2.428,74 €, en 12 pagues" a abonar per Mutualia.

La sentència deixa clar que, després d'examinar totes les actuacions, a l'home aquesta caiguda no li va suposar "cap lesió ressenyable". Per això, no podria cobrar la pensió sol·licitada. Així es demostra al TAC cranial que se li va fer tan sols una setmana després de patir aquell accident.

A més, la sentència també incideix que l'afectat ha rebutjat fer diversos tractaments. I que "s'ha arribat a un diagnòstic només basant-se en una observació, i no pas exploració, perquè l'home no ho permet". "Amb la sola observació de l´estat de l´actor se li ha reconegut una situació d´invalidesa permanent absoluta derivada d´accident de treball".

I no només això, se li ha arribat a reconèixer també una discapacitat per la Diputació de Guipúscoa "del 96% amb una limitació de la mobilitat del 78%", diu la resolució.

Deneguen reconèixer "un grau d'invalidesa que no es correspon amb el seu estat"

Alhora, a la dona d'aquest treballador també se li va reconèixer una ajuda per tenir cura de l'entorn familiar i altres ajudes per comprar productes. Per si no n'hi hagués prou, a la sentència també s'inclou l'informe creat per una agència de recerca que va poder comprovar com aquest home podia "caminar àgilment".

"Des del primer moment ha simulat una malaltia que no tenia per accedir a unes prestacions de la Seguretat Social. Aquesta simulació d'una malaltia per obtenir unes prestacions a càrrec del sistema públic que concedeix la pensió suposa un cras exemple de frau de llei dels que es recull i regula a l'article 6.4 del Codi Civil".

Finalment, el magistrat va traslladar aquesta sentència al Ministeri Fiscal per si el fet d'aquest individu constituís algun il·lícit penal. I al Departament de Serveis Socials de la Diputació de Guipúscoa per revisar el grau de minusvalidesa reconegut a aquesta persona.

➡️ Pensions ➡️ Societat

Més notícies: