Una dona pensativa amb una butlleta de la Loteria Nacional de Nadal del 22 de desembre de 2024.
SOCIETAT

Per què ens autoenganyem quan juguem a la loteria? Hi ha una raó aclaparadora

El nostre cervell té molt a veure en enganyar-nos a nosaltres mateixos quan ens deixarem els diners a la loteria

Jugar a la loteria és una activitat que atrau milions de persones a tot el món. I encara que les probabilitats de guanyar són extremadament baixes, seguim comprant butlletes amb l'esperança de ser els propers milionaris.

La pregunta que sorgeix és: per què ens autoenganyem en jugar a la loteria? La resposta té molt a veure amb el funcionament del nostre cervell i amb certs biaixos cognitius que ens fan actuar de manera irracional.

El poder de l'autoengany a la loteria: hi ha una poderosa raó

Un dels principals factors que ens porta a autoenganyar-nos en jugar a la loteria és la manera com el nostre cervell processa la informació. Sabem que les probabilitats de guanyar són mínimes, però això no ens atura. Per què?

Una dona emocionada amb les mans a la cara davant d'una botiga de loteria, amb un cercle que mostra números colorits.

Perquè tendim a enfocar-nos més a les històries d'èxit, en aquests pocs afortunats que han guanyat grans premis, i minimitzem les estadístiques que ens diuen que la majoria no guanyarà.

Això s'anomena biaix de disponibilitat. Un fenomen pel qual donem més pes a la informació que tenim més present. Per exemple, els guanyadors de la loteria, que a la informació real, com les probabilitats de perdre.

Biaixos cognitius: el parany mental

El nostre cervell és ple de biaixos cognitius, que són dreceres mentals que ens ajuden a prendre decisions ràpides, però que no sempre són correctes.

Un d'aquests biaixos que influeix quan juguem a la loteria és el biaix d'optimisme. Aquest biaix ens fa pensar que les coses bones ens succeiran a nosaltres, fins i tot si les probabilitats hi estan en contra.

Una dona amb expressió de sorpresa sosté la cara amb les mans, mentre que al fons es veuen bitllets d'euro i un bitllet de la Loteria Nacional de Nadal d'Espanya per al sorteig del 22 de desembre del 2023.

Quan comprem una butlleta de loteria, el nostre cervell comença a imaginar com canviaria la nostra vida si guanyéssim. Aquest pensament ens fa una sensació d'emoció i felicitat, encara que sigui momentània. En lloc d'enfrontar-nos a la realitat que és molt poc probable guanyar, preferim continuar jugant.

El cervell i la il·lusió de control

Un altre factor important que ens porta a autoenganyar-nos en jugar a la loteria és la il·lusió de control. Encara que sabem que la loteria és completament aleatòria, molts de nosaltres creiem que podem influir en el resultat escollint números “especials” o “afortunats”.

Pensem que si seguim certes rutines o comprem butlletes en dies específics, les nostres probabilitats milloraran, quan en realitat no és així. Tot i que és molt difícil guanyar, seguim jugant perquè l'acte de comprar una butlleta ens fa una sensació d'esperança i emoció.

A més, jugar a la loteria és una manera d'escapar de la rutina diària, de somiar una vida millor. I amb la possibilitat de resoldre els nostres problemes financers de cop.

➡️ Societat

Més notícies: