Muntatge d'una guardiola amb la forma d'un porquet i una mà amb un ventall de bitllets d'euro

SOCIETAT

El mètode japonès per començar a estalviar molt més en només 5 passes

Aquest sistema d'estalvi, les 5S, permetrà que puguem gaudir d'una situació econòmica millor en poc temps

Entre els propòsits del nou any se sol colar-ne un que no sempre aconseguim complir, com és l'increment de l'estalvi amb els nostres diners. No resulta gens senzill, però per aconseguir-ho de manera més simple, hi ha un mètode japonès que ens donarà un resultat espectacular.

Se'l coneix com el mètode de les 5S de l'estalvi i va sorgir a la dècada dels 60 del segle passat al Japó. Una fàbrica de Toyota va implantar aquest sistema amb l'ànim de rebaixar els costos empresarials i millorar-ne l'eficiència. Amb el temps, aquesta estratègia també es va anar ampliant a l'àmbit personal, oferint un gran benefici a l'economia de les llars.

Aquest truc per estalviar, 5S, pren el nom de cinc paraules nipones que s'inicien amb la S. No obstant això, a l'hora de fer la traducció al nostre idioma aquestes es perden, encara que la idea es mantindrà.

Les 5S: cinc claus per a un estalvi més gran

1. Seiri

Dels cinc termes encunyats pel mètode japonès, 5S, per a l'estalvi de diners, el primer seria Seiri, que es traduiria com a classificar. En funció de les despeses que es tinguin caldria distribuir-les per partides per determinar quines són imprescindibles i quines no.

2. Seiton

La segona fase de l'estalvi ens portaria Seiton, que equivaldria a organitzar els diners. Segons això caldria prioritzar les despeses importants i suprimir aquelles menys necessàries. És probable que ens adonem en aquest punt d'aquelles partides en què es malbarata més del compte.

3. Seiso

A continuació, seria l'hora del Seiso o neteja. En aquest període toca fer front als possibles deutes que hi hagi, com ara un préstec o el pagament de quotes d'un cotxe. Consistiria a materialitzar un pla per saldar amb els nostres diners com més aviat millor els deutes pendents i així poder començar amb el nostre estalvi.

4. Seiketsu

Assolit aquest punt ja podríem establir un pressupost de despeses i ingressos que ens permetés conèixer la nostra capacitat d'estalvi. S'entra al Seiketsu, que es tradueix com estandarditzar.

Destaquen la importància de fixar un apartat d'imprevistos per suportar les despeses que no estaven incloses als nostres plans inicials. Serà la manera que afecti el mínim possible al nostre estalvi, alhora que ens garanteix una seguretat financera.

5. Shitsuke

Per últim, destaquen el Shitsuke o disciplina. Tots els mètodes per estalviar diners incideixen en la necessitat de mantenir un hàbit econòmic per aconseguir la sostenibilitat anhelada de l'estalvi. A això cal sumar-hi altres elements com la constància i l'ordre.

➡️ Societat

Més notícies: