Diverses persones davant una oficina del Banco Santander i una fletxa descendent

SOCIETAT

El Banc Santander fa saltar les alarmes: gran revés en les últimes hores

El Banc Santander ha perdut més d'un 5% durant la jornada d'aquest dilluns, després de conèixer-se que l'Iran feia servir comptes a l'entitat per evitar sancions internacionals

El Banc Santander rebia aquest dilluns un dur cop, després de desplomar-se més d'un 5% a la Borsa. Una informació facilitada aquest diumenge pel diari britànic Financial Times s'amaga darrere aquesta important caiguda.

El mitjà va assenyalar que l'Iran havia fet servir comptes al Santander i a Lloyds, amb l'objectiu d'evitar possibles sancions internacionals. Pel que sembla, Teheran hauria recorregut a les dues entitats més grans del Regne Unit per a moure diners per tot el món sense aixecar sospites.

La investigació aclareix que els dos bancs van proporcionar comptes a empreses pantalles britàniques que en realitat pertanyien a una petroquímica iraniana. En concret a Petrochemical Commercial Company, firma dependent propietat de l'Iran

Els Estats Units acusa la companyia esmentada d'haver obtingut fons per a la Força Quds, que és una divisió de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran. També de treballar amb agències d'intel·ligència russes per a l'obtenció de diners per a les milícies iranianes.

Gràfic de la borsa del Santander aquest dilluns
La caiguda experimentada pel Santander aquest dilluns | Google

Caiguda del Banc Santander en qüestió d'hores

El Banc Santander ja ha començat a pagar les conseqüències en qüestió d'unes poques hores. A les 11:00 hores d'aquest dilluns cotitzava a 3,671 euros, que implica un descens del 5,38% respecte a divendres. A primera hora, el mínim del dia es va situar en 3,6465 euros.

Una situació molt semblant ha patit l'altra entitat implicada en la investigació, encara que amb un cop més baix. El descens va ser de l'1,86%, situant-se a les 0,4152 lliures. El mínim de la jornada va arribar a les 0,4108 lliures.

El Banc Santander, sense voler-ho, s'ha vist embolicat en aquesta polèmica. En declaracions a Europa Press, un portaveu de la companyia va declinar fer-ne valoracions. "No podem fer comentaris sobre clients", va justificar.

Això sí, va afegir que l'entitat "compleix amb les obligacions legals i les regulacions. I posem molta atenció en el compliment normatiu sobre sancions imposades a tercers".

El Santander no aconsegueix recuperar-se de les pèrdues de dilluns

Aquest dimarts, després d'enfonsar-se a la Borsa en la jornada del dilluns, el Banc Santander s'ha recuperat lleugerament. En total, les seves accions han pujat al voltant de l'1,78% durant el matí d'aquest 6 de febrer, molt lluny encara de les pèrdues de gairebé un 5% d'ahir.

Captura de pantalla amb la cotització del Banco Santander dimarts
Evolució de la cotització del Banc Santander aquest dimarts | Google

Just abans de la seva baixada, cada acció del Banc Santander cotitzava a 3,88 euros, per a caure fins als 3,67 euros a les 11.30 del matí. Aquest dimarts, el banc ha començat amb un valor de 3,72 euros per cada acció, escalant al migdia fins a 3,75 euros. Caldrà estar pendents de l'evolució de l'entitat en les pròximes jornades per veure si recupera finalment el perdut.